El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Festa de Sant Antoni d'Atzeneta obté el reconeixement de la Generalitat

Els actes comencen amb la plantà de la foguera. | Foto: Festers Sant Antoni d'Atzeneta.
  • Aquest dimarts s'ha publicat la resolució per la qual s’atorga la declaració de festa d’interés turístic local de la Comunitat Valenciana a la Festa de Sant Antoni d’Atzeneta.
  • Els dies de festa abracen del divendres al diumenge del cap de setmana més proper al 17 de gener (dia de Sant Antoni).

Aquesta setmana, s'ha fet públic el reconeixement del Secretari Autonòmic de Turisme que afecta directament a la Festa de Sant Antoni d'Atzeneta d'Albaida. Des del 6 d’abril, aquesta festivitat té caràcter de Festa d’Interés Turístic Local.

La Presidència de la Generalitat, a través de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) del dimarts 13 d’abril, ha fet pública la resolució per la qual s’atorga la declaració de festa d’interés turístic local de la Comunitat Valenciana a la Festa de Sant Antoni d’Atzeneta d'Albaida.

Aquest document ha servit per a atorgar el títol honorífic en qüestió i per a ordenar la inscripció de la declaració concedida en el Registre especial de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interés turístic de la Comunitat Valenciana.

D’acord amb la legislació vigent, la Declaració de festa d'interés turístic de la Comunitat Valenciana dels certàmens, festes o esdeveniments que se celebren en el territori d'aquesta i que, tot oferint una especial rellevància des del punt de vista turístic, suposen una valoració de la cultura i de les tradicions populars, que impliquen:

  • La integració i participació de la societat local.
  • L'afluència i integració de visitants i turistes.
  • La potenciació, conservació i difusió de valors positius de convivència, tolerància i reconeixement de la diversitat.
  • La promoció tant del territori en què es facen com dels seus valors culturals, ludic-festius, historicoartístics, paisatgístics, urbanístics i mediambientals, ja siga en l'àmbit de la Comunitat Valenciana o fora d'ella.

 

LA FESTA

Aquesta festa popular se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener (dia de Sant Antoni). Els actes comencen el divendres, tot just després de dinar, amb la plantà de la foguera. Passades unes hores, a poqueta nit, se celebra la benedicció i es du a terme l’encesa de la foguera en honor a Sant Antoni Abat. La música al voltant de les brases posa fi a la jornada.

L'endemà, un volteig de campanes a primera hora del matí dóna la benvinguda al dissabte. A migdia els festers del municipi se citen en l’església per a participar en la benedicció dels panets que repartiran a les veïnes i veïns. Una banda de música acompanya els festers, en direcció a la plaça del Calvari, mentre aquests fan entrega dels pans pels carrers del municipi. És en la mateixa plaça on té lloc la benedicció dels animals. De vesprada, una missa solemne i la processó tanquen el dia.

El tercer i últim dia de festa és el diumenge, dia en què les atzenetines i atzenetins es reuneixen al voltant d’el tradicional Esmorzar de la Pericana, plat tradicional elaborat amb abadejo, tomaca i alls. La cercavila de disfresses posterior a l’esmorzar posa punt final a aquesta festivitat. Una festivitat que, des d’enguany, gaudirà de la protecció pròpia d’un Bé d’Interés Turístic Local.