El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Festa del miracle de Sant Blai de Montaverner ja és d'interés turístic local

L'acte del ball de la bandera és una tradició que fa única la festa de Montaverner.
  • La Presidència de la Generalitat Valenciana ha fet pública la declaració de la Festa del miracle de Sant Blai com a Festa d’Interés Turístic Local.
  • Des de l'any 1678, els montavernins i montavernines agraeixen cada diumenge i dilluns de Pasqua la curació miraculosa que va fer Sant Blai a Montaverner.

Montaverner està de celebració després de la declaració de la Festa del miracle de Sant Blai com a Festa d'Interés Turístic Local, una declaració publicada aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Aquest dimarts 6 de juliol de 2021, la Presidència de la Generalitat Valenciana ha fet pública la declaració de la Festa del miracle de Sant Blai com a Festa d’Interés Turístic Local.

L'alcalde de Montaverner, Jorge Boluda, ha mostrat la seua alegria en assabentar-se de la decisió: “aquest era un dels punts que portàvem en el nostre programa electoral, el que la nostra Festa del miracle de Sant Blai tinguera el seu merescut reconeixement, i hui hem aconseguit aquest primer pas. Volem que la nostra festa es conega en la nostra Comunitat Valenciana per la seua singularitat i particularitat, ja que són molts anys els que han passat, però la festa es manté intacta. M'agradaria agrair a totes les veïnes i veïns de Montaverner que posen, any rere any, tot la seua obstinació per a mantenir la festa. Als joves, al retor, als festers, als tècnics de l'Ajuntament i a les Regidores de Cultura i Festes”.

Des de l'any 1678, els montavernins i montavernines agraeixen cada diumenge i dilluns de Pasqua la curació miraculosa que va fer Sant Blai a Montaverner, curant als malalts del poble que patien de garrotillo (infecció de la gola).

Des d'aqueix moment quatre joves del nostre poble li dediquen la festa i fan ballar, en el seu honor, una banderola amb la seua imatge en la plaça Major. Des del 14 de desembre de 1677 fins al 9 d'abril de 1678 l'epidèmia en qüestió es va cobrar fins a 14 víctimes mortals al poble, quasi totes elles de xiquetes i xiquets d'entre 2 i 11 anys.
Segons acta notarial, la còpia de la qual roman guardada en l'arxiu parroquial de Montaverner, es confirma la veracitat dels fets.

L'acte del ball de la bandera és una tradició que fa única la festa de Montaverner. És el seu acte més rellevant i cridaner. La festa de Sant Blai es va consolidar entre el 1738 i el 1762 i es va estrenar una nova bandera el 1764. La tela de la bandera porta gravada la imatge de Sant Blai i l'acte es realitza en la Plaça Major.


EL BALL


Primerament, el capità i l'acompanyant són els protagonistes, fan uns passos cap avant al mateix temps, repetint-lo fins a tres vegades fins a quedar-se enmig de la plaça. El fester que custodia la imatge de Sant Blai durant les festes s'agenolla, es lleva el barret i crida “Visca Sant Blai!”, contestant tota la plaça amb un “Visca”!. A continuació l’alferes comença el ball de la bandera acompanyat de l'himne nacional interpretat per la banda de música.

El fester balla la bandera tres vegades per dalt del cap en direcció esquerra i tres vegades més en direcció dreta. A continuació fa el mateix a l'altura de la cintura i també per davall dels turmells. Aquest ball es pot repetir tantes vegades com el fester desitge i, quan el fester acaba, col·loca la bandera en el sòl i es lleva el barret al crit de “Visca Sant Blai!”.