El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de L'entramat de la Festa. Per Alfonso Llorens per a Aramultimèdia,

L'entramat de la Festa. Per Alfonso Llorens per a Aramultimèdia

La filà Judios exposa la seua història amb motiu del seu bicenetenari

"Judios i Sultans, 200 anys d'Història" es podrà visitar fins el 19 de març al MAF, un viatge per la història dels Judios
L'entramat de la Festa. Per Alfonso Llorens per a Aramultimèdia

La Filà Judios enguany acompleix 200 anys de participació en la Festa i per tal motiu celebra una exposició al Museu Alcoià de la Festa, el MAF. A la citada mostra podem fer un recorregut per la història d'aquesta filà , una de les més antigues d'Alcoi, des dels seus origens com a Sultanes , passant per les variacions del seu disseny, els Sant Jordiets que ha representat, les seus socials, els càrrecs i les esquadres especials, els costums, així com d'altres aspectes de la Filà. També s'explica als panells l'origen del seu nom, el pas de Sultanes a Judios al segle XIX i la qüestió respecte de la seua pertinença al bàndol moro definitivament aclarida.  Alfonso Llorens

La Filà Judios enguany compleix 200 anys de participació en la Festa i per tal motiu celebra una exposició al Museu Alcoià de la Festa, el MAF. A la citada mostra podem fer un recorregut per la història d'aquesta filà, una de les més antigues d'Alcoi, des dels seus orígens com a Sultanes, passant per les variacions del seu disseny, els Sant Jordiets que ha representat, les seus socials, els càrrecs i les esquadres especials, els costums, així com d'altres aspectes de la Filà. També s'explica als panells l'origen del seu nom, el pas de Sultanes a Judios al segle XIX i la qüestió respecte de la seua pertinença al bàndol moro definitivament aclarida.

Cal destacar que es troba exposat un disseny de Sultà, amb més de 100 anys d'antiguitat, un caixó de fusta com els que portaven els cartutxers el dia de l'Alardo recentment restaurat per a l'ocasió, la "fulla" de Camilo Sesto quan era membre de la Filà i diversos esbossos, els 4 turbants que ha lluït la Filà al llarg de la seua existència i una col·lecció de dissenys de Luis Solbes fets per als Judios.

"Judios i Sultans, 200 anys d'Història" es podrà visitar fins el 19 de març al MAF, un viatge per la història d'aquesta Filà.

Alfonso Llorens