El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Fira atrau: 1 de cada 4 persones l'ha visitada almenys dos dies

La Fira de Cocentaina rep més de 500.000 visitants i incrementa el volum de negoci
505.933 persones han visitat l'edició de 2017 de la Fira, una xifra molt concreta aconseguida gràcies a sistemes tecnològics amb una errada menor del 8 per cent

Una dada que se sap gràcies als moderns sistemes de quantificació de visitants que s'han instal·lat enguany, i que detectaven i enregistraven els dispositius mòbils de la gent que passava per punts determinats. Així, se sap, amb un marge d'error inferior al 8 per cent, que per la Fira d'enguany han passat 505.933 persones, i que el 24 per cent d'elles ho han fet més d'un dia. Pel que fa al volum de negoci, encara no hi ha dades concretes però tot indica que s'han incrementat notablement. En la Fira de Cavalls qualifiquen les vendes d'històriques, i els expositors de la nova zona comercial a l'avinguda del País Valencià s'han mostrat també molt satisfets.

Ja ha conclòs la Fira de Tots Sants més llarga que hem conegut, cinc dies complets per a conéixer en Cocentaina tota l'oferta comercial, d'oci o gastronòmica de les nostres comarques. I una vegada passada la ressaca, és el moment de fer balanç d'assistents. La dada oficial d'assistents a aquesta Fira de Tots Sants 2017 és de 505.933 persones, una xifra molt concreta, de fet, "la més ajustada a la realitat d'entre totes les oferides en ocasions anteriors", segons expliquen des del consistori contestà. I això és deu als "avanços tecnològics que han permés implantar sistemes de quantificació d'afluència de visitants i vehicles amb una elevada fiabilitat que s'acosta al 95 per cent". I és que en l'edició d'enguany s'han instal·lat quatre equips d'aforament estadístic en els principals punts de trànsit i accés de visitants. Aquests dispositius enregistren els senyals dels telèfons mòbils i dispositius similars de tots els visitants, les relacionen amb el tipus d'esdeveniment o zona, i ofereix unes xifres d'assistència amb un percentatge inferior al 8 per cent. Un innovador sistema que permet descobrir interessants dades, com que un de cada quatre visitants, el 24 per cent, han estat en Cocentaina almenys un dia durant la Fira. Com a dada curiosa, el moment de màxima afluència va ser el primer dia de Fira, el dia 1, a les 12 del migdia, just després de la Inauguració.

Per altra banda, també s'ha fet un registre dels vehicles amb sistemes de lectura en les tres entrades principals del municipi. Els 145.000 metres quadrats d'aparcament que s'habiliten a Cocentaina durant la Fira han acollit un total de 178.915 vehicles. Cal tindre en compte que tan sols el primer dia de Fira es va completar el 100 per cent de l'aparcament disponible. A més a més, les xifres de vehicles en les tres entrades al municipi, des d'Alcoi, Benilloba i Muro, són molt similars a les dels aparcaments, la qual cosa demostra, segons expliquen des del consistori, que "la gestió de la senyalització viària a les carreteres exteriors ha sigut l'adequada per a derivar el trànsit correctament i no saturar alguna de les entrades en concret". Tot i això, des del Departament de Fira insisteixen que el transport públic és la millor manera d'accedir a Cocentaina durant els dies de Fira.

La regidora de Fira, Mariona Carbonell, s'ha mostrat molt satisfeta amb aquestes dades. Assegura que "ha sigut una Fira intensa, molt llarga i amb moltes novetats, però considerem que el balanç no pot ser més positiu", però que tot i això cal "avaluar aquells detalls que s'han de seguir millorant, que n'hi ha, i tractar que queden totalment solucionats en la Fira del 2018. Els avanços tecnològics en una Fira d'aquestes característiques són fonamentals, perquè a banda de saber amb fiabilitat la xifra de visitants que és una dada que sempre ens agrada saber amb certesa, ens permetran seguir treballant en altres qüestions molt importants per a l'organització com són la gestió de les hores puntes, la utilitat del material informatiu editat, la senyalització viària i en carreteres, la seguretat... Comencem a treballar en la Fira de Tots Sants 2018 però ho fem, principalment, pensant en totes aquestes qüestions i intentant millorar-les".

Més zona comercial i un bon oratge han fet incrementar les vendes

Pel que fa als resultats econòmics, encara estan recopilant-se dades dels diferents expositors, però des del consistori ja avancen que s'ha incrementat notablement el volum de negoci per diferents raons. Per una banda, està la Fira de Cavalls, on els comerciants han qualificat les vendes d'enguany com a "històriques", amb una activitat econòmica que no s'havia vist en els últims 10 anys. I per altra, està la reorganització i l'ampliació de la zona expositiva, sobretot amb la nova àrea a l'avinguda del País Valencià, molt aplaudida pels comerciants; o noves zones com la dels esports a l'aire lliure. Tot açò, sumat al bon oratge i l'alta afluència de visitants, fan que des del consistori consideren aquesta Fira com una de les millors pel que fa a vendes.

Una Fira amb pocs incidents

Per últim, pel que fa a la seguretat, no cal lamentar incidents d'importància, llevat de la mort d'un firer valencià que va desaparéixer durant els dies de Fira. La resta han sigut incidents menors relacionats amb la confiscació de mercaderia il·legal o perillosa, xicotets robatoris, o problemes de desordre públic relacionats amb el consum d'alcohol. També s'ha atés diverses persones per marejos o indisposicions. I destacar la participació per primera vegada de la unitat canina de la policia local, que va ajudar a detectar substàncies il·legals dins del motor d'un vehicle.

Recorda la 671a edició de la Fira de Fires

Si després de totes aquestes xifres t'han entrat ganes de recordar o vore més de la Fira, ací tens molts vídeos que hem fet durant aquesta edició del 2017, i en els que hem parlat amb expositors, visitants i polítics. També pors recordar el moment de la inauguració, o el concert de Dani Miquel en el nou espai Sambori.