El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Fira de Tots Sants, "eix vertebrador del territori" en versió còmic

Pablo León (autor), Mireia Estepa (alcaldessa), Ramon Ferrer (AVL) i Jesús Huguet (il·lustrador)./ AM

El còmic sencer està disponible per a la seua lectura digital a través de la web de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

 

Aquest dijous 1 de novembre comença oficialment la Fira de Tots Sants de Cocentaina. En aquest enllaç teniu accés al programa d'actes complet.

Aquesta Fira de 2018 està resultant rodona abans fins i tot de començar. Després de la declaració del certamen com a BIC (Bé d'Interés Cultural Immaterial), aquest dimarts s'ha presentat un còmic editat conjuntament amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que viatjarà per totes les escoles valencianes en els pròxims anys.

La Fira de Tots Sants de Cocentaina entra així en el selecte club d'esdeveniments o celebracions que compten amb un còmic propi editat per l'entitat encarregada de preservar i promocionar la llengua valenciana al nostre país. Juntament amb Cocentaina, trobem altres localitats com Algemesí amb La Muixeranga, El Misteri d'Elx, El Sexenni de Morella i l'Aguinaldo de la Puríssima d'Ontinyent.

Com apuntava Ramon Ferrer, president de l'AVL, l'objectiu d'aquests còmics és "vertebrar el territori i promocionar la llengua valenciana, més encara entre la joventut". I és que aquest còmic de la Fira de Tots Sants, juntament amb els altres treballs editats, es repartirà entre els i les alumnes de totes les escoles valencianes de nord a sud del país. D'aquesta manera, la Fira de Tots Sants de Cocentaina serà coneguda i reconeguda pels més joves, sent així un element clau en la seua promoció pel territori valencià.

Com déiem, aquest còmic s'ha presentat poques hores abans que comence oficialment la Fira de Tots Sants 2018, en un saló d'actes de la Casa de la Joventut on no cabia ni una agulla. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa Mireia Estepa, el president de l'AVL Ramon Ferrer, l'autor Pablo León i el seu dibuixant, Jesús Huguet.

 

 

Precisament l'alcaldessa recordava com va nàixer aquesta proposta ara fa més d'un any i com va ser precisament la contestana Verònica Cantó, Secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, qui es va encarregar que el projecte es concretara. Pablo León, historiador i mestre contestà, va rebre amb il·lusió l'encàrrec del consistori, i va ser ell precisament qui va transmetre amb tot detall l'essència de la Fira contestana a Jesús Huguet, encarregat d'elaborar les il·lustracions i qui, després de passar unes hores a Cocentaina, es va confessar "enamorat" del poble.

Tots dos han presentat un còmic de 16 pàgines en el qual els xiquets i xiquetes contestanes són els protagonistes i els qui van explicant, amb l'ajuda del seu 'tio Pòlit', els principals trets diferenciadors d'aquesta Fira de Tots Sants de Cocentaina: com i quan sorgeix, la seua evolució al llarg dels segles, principals indrets, la Fira en l'actualitat...

Aquest còmic de la Fira de Tots Sants és el número 13 dins d'una sèrie que ha editat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i que, a banda de festivitats o esdeveniments destacats, també tracten sobre personatges o figures importants per al País Valencià o elements importants de la literatura valenciana.