El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Fira Modernista es torna reivindicativa

Una marea de gent ha sortit dels barris de la ciutat al crit de "Volem 8 hores"

Alcoi s'ha retrobat plenament amb els orígens del seu vessant industrial i modernista durant aquest segon dia de Fira. Inaugurada la fireta de turisme i tradició a la Glorieta, el matí ha donat pas a una jornada on la gastronomia, el comerç, la cultura i la reivindicació han sigut els protagonistes.

Al crit de "Volem 8 hores", Alcoi s'ha convertit en un riu de gent els afluents del qual han convergit en la plaça d'Espanya. Membres de l'Associació d'Ames de Casa Lucentum s'han encarregat de conduir des dels diferents barris de la ciutat als manifestants que, recuperant l'esperit de les sufragistes de l'any passat, han fet seua la reivindicació per una jornada laboral justa. Portant pancartes amb els missatges "Guerra a la guerra" o "Treball amb dignitat" la turbamulta ha escenificat una concentració al davant de la Casa Consistorial.

Qui sap si per amansir la fera ferotge o pel simple fet de gaudir amb la melodia, les integrants de la Coral Polifònica Alcoiana s'han encimbellat al damunt d'un escenari per testimoniar musicalment la cultura popular alcoiana de principis de segle XX. Els records de "La Milagret", "Amparito" o "Les xiques de Bambú" han aconseguit apaivagar els exaltats, encara que sota la promesa de tornar al pròxim any.

L'oferta expositiva d'aquest dissabte s'ha articulat a través d'espais com la Capella de l'Antic Asil, amb l'exposició "La bellesa esculpida"; o el Campus d'Alcoi de la UPV, amb una mostra de maquinària i ullatge de les indústries d'època. Paralel•lament, la fireta de turisme i tradició a la Glorieta ha estat oberta al públic tot el matí. En ella s'han concentrat els expositors de diversos comerços artesanals, així com delegats de turisme de cinc municipis: Terrassa, Terol, Sueca, Novelda i Carcaixent.

El Parc de Cervantes ha estat un altre dels epicentres d'activitat gràcies a un pícnic modernista. Vora un centenar de persones, entre elles els membres d'un col•lectiu modernista de Cartagena, han diposat mantells i carmanyoles davant els encuriosits passejants del parc.

El punt àlgid de la programació vespertina ha vingut de la mà de les filaes de cavalleria, recuperades per a l'ocasió després d'anys d'absència. Partint des de la font Redona un cabo s'ha encarregat de dirigir fins a l'església de Sant Jordi a una comitiva formada per representants de 8 filaes. Tots ells, portadors de vestits d'època, han fet una petita parada a la plaça d'Espanya, on han escenificat una lluita.