El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Fireta de Muro torna al carrer amb activitats medievals, concerts i nombroses activitats culturals

La fireta se celebra del 21 al 23 de gener, sent el dia de Sant Antoni el 17 de gener amb la Bennedicció dels Animals a l'Ermita

La fireta, que està declarada Festa D'Interès Turístic Autonòmic, torna en el 2022 al carrer amb nombroses activitats en les quals participen entitats, comerços i hosterleria de Muro. Destaca com a novetat la ruta turística organitzada des de l'Institut del poble amb vuit parades per les que es repasen moments històrics, personatges del poble i evolució de la localitat.

La Fireta de Muro està declarada Festa d’Interès Turístic Autonòmic i torna a celebrar-se, després de dos anys d’interrupció del 21 al 23 de gener. La finalitat principal d’este esdeveniment és  transmetre la costum i tradició del poble de Muro.

Sant Antoni se celebra el dia 17 de gener, dilluns en el que tindrà lloc el primer acte amb la Benedicció d’Animals a l’Ermita. El dimarts 18 a les 20’15h es presentarà la novel·la històrica ‘El surdo’.

Els actes propis de la fireta arranquen el divendres 21 de gener per la vesprada. Enguany l’institut de Muro participa de forma molt activa a través d’una obra de teatre realitzada pels alumnes de 1er de la ESO i per una ruta turística organitzada pel Cicle Formatiu de FP de Turisme.

Precisament esta ruta turística és la principal novetat d’esta edició de la fireta. Es tracta d’un recorregut pel poble amb vuit parades on es parlarà de moments històrics, evolució del poble i personatges rellevants. De nou, l’objectiu és posar en valor el patrimoni local.

Destaquen altres activitats paral·leles,com una exposició al Centre Cultural a les 18:30h, que parla sobre els personatges i criatures fantàstiques de les rondalles d’Enric Valor. També hi haurà un Mercat Solidari de Càritas, una exposició dels juniors i un Mercat Benèfic de la ONG ‘El Caní’. Així com una exposició de Bonsais al Saló de Plens. L’activitat anunciada al fullet i organitzada per les Ames de Casa no podrà celebrar-se com a conseqüència de la pandèmia.

Xelo Cascant Pla, regidora de cultura del consistori murer, ha explicat que la força de la fireta és principalment la participació de totes les entitats del poble i dels murers i mureres; de manera que acaba participant cultura, educació, turisme, comerç, hosteleria, en definitiva, tot el poble de Muro.

La fireta s’ha organitzat en set espais on s’albergarà el Mercat Medieval per una banda, una zona de venda de joguines de fusta i realització de tallers lúdics, una altra amb un escenari on tindran lloc espectacles de tot tipus; i per altra banda una zona destinada a la col·locació d’estants d’entitats, un altre espai per a la Fira d’Animals i un últim per a la Fira d’Atraccions.

També hi haurà volteig de Campanes, dos partides de Pilota Valenciana, així com altres actes vistosos com conta contes, concerts al carrer, actuacions de màgia i Correfocs per a la cloenda.

Ángel Mollá Belvism, regidor de seguretat i segon tinent d‘alcalde, ha assegurat que ja està preparat tot el dispositiu de seguretat i els talls de trànsit que es faran efectius des del mateix divendres de matí: “Cal afegir que si la situació sanitària canviara, hauríem d’adaptar-se, encara que tot apunta a que no canviarà en les pròximes dos setmanes”, ha afirmat.