El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Font Roja és el parc natural de la Comunitat amb més biodiversitat

Una de les espècies d'ocells que es poden trobar al parc.

La Serra de Mariola apareix cinquena en la llista de parcs naturals amb més diversitat, amb 2.013 espècies.

D'acord als darrers estudis realitzats, la Font Roja és el parc natural valencià amb major nombre d'espècies, fins a un total de 2.406. L'estudi, realitzat pel Servei de Vida Silvestre i el Banc de Dades de la Biodiversitat de la Generalitat Valenciana, s'ha efectuat sobre 42 quadrícules delimitades del parc, el que suposa una mitja de 57,3 espècies per kilòmetre quadrat.

Els responsables del parc asseguren que "la biodiversitat que alberga el seu territori (fauna, flora i bosc) està en constant evolució", el que implica un creixement continu de les espècies que habiten al parc. Sense anar més lluny, durant el primer semestre de l'any s'han identificat 9 espècies de papallones nocturnes que han passat a formar part del banc de biodiversitat propi del parc. També ha nidificat recentment el corb (Corvuscorax), i actualment es pot trobar una parella amb cries que es troben en procés de dispersió. Fins ara l'única constància de nidificació del corb s'havia situat en el Barranc del Cint.

D'altra banda, des del parc parlen d'un possible canvi en les poblacions d'aus del parc d'acord amb l'afecció del canvi climàtic. Tot açò gràcies al seguiment de 9 caixes-niu per a aus instal·lades a l'àrea del Santuari, i que s'han pres com a indicador a llarg termini, per poder avaluar l'afecció del canvi climàtic a les comunitats d'aus del Carrascal. Segons aquest seguiment, es constata una tendència a la baixa de certes espècies lligades íntimament als boscos, com ara el pinsà comú (Fringillacoelebs), la primavera (Periparusater).

Biodiversitat en la Serra de Mariola

La Serra de Mariola apareix en la cinquena posició d'aquest rànquing, amb 2.013 espècies, delimitades en 166 quadricules, el que implica 12,1 espècies per quilòmetre quadrat. Per davant de Mariola se situa l'Albufera (2.364 espècies), la Serra d'Espadà (2.184 espècies) i la Serra Calderona (2.029 espècies).

Aquest estudi es realitza cada dos anys per tal d'avaluar en quin grau aquests espais naturals protegits ajuden a conservar la biodiversitat. En aquesta línia, el Servei de Vida Silvestre i el Banc de Dades de la Biodiversitat de la Generalitat Valenciana realitzant també informes en la matèria per inventariar espècies i establir línies en matèria de conservació.