El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Formació Professional es dignifica a les nostres comarques gràcies a ACTAIO

ACTAIO a l'Àgora / ACTAIO

L'Acord Territorial per l'Ocupació i el Desenvolupament Local d'Alcoi-Ibi-Ontinyent (ACTAIO) ha celebrat el seu últim Consell Rector. Formen part d'ACTAIO els ajuntaments dels 3 municipis, CCOO, UGT i les organitzacions empresarials de FEDAC, IBIAE i COEVAL. Com tot en aquest últim any, els objectius d'ACTAIO s'han vist condicionats per la Covid-19, però s'han materialitzat acords en matèria de Formació Professional i amb la identificació de 52 línies estratègiques.

Un dels acords ha estat l'Estratègia Territorial, que ha permés objectius estratègics relacionats amb els recursos territorials, processos d'innovació i xarxes territorials. Els objectius plantejats en el projecte, estan alineats amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'agenda 2030). Així mateix, s'ha elaborat un balanç formatiu i laboral del territori i dut a terme un taller participatiu dirigit a orientadors, al qual van assistir 20 professionals.


D'altra banda, el 'Projecte Experimental IV; Formació professional com a recurs clau per al desenvolupament socioeconòmic', ha suposat la realització de diferents actuacions enfocades a fomentar la matriculació en els cicles formatius i dignificar l'FP. Aquestes accions s'han efectuat en 14 localitats de les dues àrees funcionals que comprén ACTAIO i es van materialitzar en reunions amb directius i professors de centres educatius de Secundària i Batxiller, xarrades amb famílies, tallers dirigits a l'alumnat, etc. Un total de 850 persones s'han beneficiat d'aquestes actuacions.

Aquesta edició ha estat, inevitablement, marcada per la Covid-19. Fins que es va decretar l'Estat d'Alarma, l'equip ACTAIO havia realitzat un total de 15 tallers presencials. No obstant això, va ser necessari cancel·lar tota la programació prevista per a, en un exercici d'adaptació, aconseguir els objectius proposats per vies diferents. Exemple d'aquest canvi metodològic va ser el disseny i realització de 18 Webinar, en les quals han participat 457 persones. Perseguint els objectius proposats, s'han generat 45 recursos, entre ells, eines orientatives per a docents, cartells informatius sobre l'FP, jocs interactius, presentacions animades, vídeos tutorials, Podcast, relats d'experiències d'èxit de persones que han realitzat FP i d'empreses que compten la seua visió sobre aquesta.

També es va realitzar una jornada de treball amb entitats dels àmbits social i mediambiental de la qual van sorgir gran varietat d'idees susceptibles de convertir-se en projectes d'emprenedoria social. Totes elles han quedat reflectides en un "Banc d'idees" que es pot consultar en la web d'ACTAIO.

Finalment, assenyalar que en aquesta edició del Projecte Experimental s'han beneficiat, directament o indirecta, de les diferents actuacions realitzades, un total 18 municipis, augmentant així, l'abast geogràfic del projecte.

El futur d'ACTAIO

Per a la pròxima edició del projecte, ja s'ha rebut una subvenció de 86.374,97€ per part de LABORA.


L'Ajuntament d'Alcoi durant el Consell Rector ha cedit el testimoni a l'Ajuntament d'Ontinyent que passarà a ser l'encarregat de coordinar el mateix.