El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Les afectades pel cas Ardystil comencen a rebre les indemnitzacions de la Generalitat

Una fotografia de l'encontre que va mantenir Ximo Puig amb familiars i afectades d'Ardystil al mes de maig./ Generalitat Valenciana

Les ajudes consignades a cada beneficiària van des dels 5.000 fins als 25.000 euros.

 

Ara, les destinatàries tenen un termini de 15 dies per a sol·licitar que se'ls adjudique aquesta indemnització.

Aquests dies, les persones afectades del cas Ardystil -o les seues famílies- han rebut una correspondència molt important. Com a remitent, Presidència de la Generalitat Valenciana, i en el seu interior, un detall de la indemnització que rebran per part de l'ens autonòmic. D'aquesta forma, s'inicia un procés de reparació històrica que s'ha allargat més de 25 anys.

D'ajudes humanitàries. Així han estat qualificades les indemnitzacions que la Generalitat Valenciana ha assignat a les persones afectades per la coneguda com a síndrome Ardystil, una afecció pulmonar que va afectar vora 80 persones de municipis com Cocentaina, Muro o Alcoi. Algunes d'elles amb conseqüències fatals com la mort, i d'altres amb seqüeles que han arrossegat tota la vida.

Ara fa poc més d'un mes el President de la Generalitat Valenciana Ximo Puig es va reunir amb víctimes i familiars per tal de traslladar-los la seua intenció de reparar els mals i de fer front, com així ho determinava una sentència de l'any 2003, als danys patits per les treballadores i treballadors d'aquestes empreses de serigrafia tèxtil.

Amb aquesta correspondència, la Generalitat Valenciana ha valorat cada cas i ha assignat unes ajudes que van des dels 5.000 fins als 25.000 euros, depenent del que ja es va determinar a la sentència de l'Audiència Provincial l'any 2003.

Com va aprovar el Consell a mitjans de març, la quantia total d'aquestes ajudes ascendeix als 500.000 euros. Una xifra que no repararà el dany a les famílies que van perdre a les seues filles, germanes o dones, però que d'alguna manera esmorteeix un colp que s'ha fet molt difícil d'encaixar en tots aquests anys.

A continuació, el detall de la carta rebuda per la mare d'una de les afectades que va morir a Alcoi.