El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La gestió de l'aigua a Alcoi podria arribar als tribunals si el govern no obri un debat ciutadà

Iniciativa ha convidat als diferents partits polítics de la corporació a la presentació del seu informe perquè el tinguen en consideració en el debat del pròxim 7 de gener.
 

Iniciativa Ciutadana per una Gestió Pública de l'Aigua considera que l'informe presentat pel govern local és tendenciós, i ha presentat un segon informe fet per l'Associació Espanyola d'Operadors Públics amb arguments a favor de la municipalització. El pròxim 7 de gener es decidirà en el plenari si es continua amb la concessió del servei o s'intenta municipalitzar.

Està previst que el pròxim 7 de gener el plenari municipal aculla el debat sobre què fer amb la gestió del servei d'aigua potable d'Alcoi, ara per ara prorrogat. El govern municipal ha presentat un informe on es conclou que la gestió indirecta mitjançant una empresa és més eficient, informe que han posat en dubte des de la colla ecologista La Carrasca o des d'Iniciativa Ciutadana per una Gestió pública de l'aigua. També des d'alguns partits polítics com Compromís o Guanyar Alcoi.

Doncs bé, Iniciativa Ciutadana per una Gestió Pública de l'Aigua ha encomanat un segon informe, el que consideren un "document per a un vertader debat", i en el que contradiuen molts dels punts de l'informe encarregat pel govern municipal. Pep Fuster, representant d'Iniciativa, ha demanat a la corporació que el tinga present el dia del debat, i des de la plataforma no descarten emprendre accions legals contra l'informe municipal per considerar que inclou mentides, si no s'obri un debat amb la ciutadania sobre com ha de ser la gestió a la ciutat.

A la presentació han acudit representants dels 6 partits polítics de l'oposició, uns més convençuts que altres de les bondats de la municipalització o de la fiabilitat dels informes. Si la petició de Pep Fuster ha arribat a la corporació, no se sabrà fins al debat del pròxim dia 7.Els aclariments de l'informe d'Iniciativa enfront del municipal

Iniciativa Ciutadana per una Gestió Pública de l'Aigua ha demanat un informe a l'Associació Espanyola d'Operador Públics d'Abastiment i Sanejament, i on es concreten un per un els punts de l'informe encarregat pel govern que consideren són mentida o tendenciosos. Consideren que l'informe es basa simplement en dir que la gestió provada és més eficient i beneficiosa, i diuen des d'AEOPA que la realitat és la contrària. Posen com a exemple París, on tenen una gestió pública que ha permés incrementar les inversions; o Valladolid, on fa 4 anys que gestionen públicament l'aigua i asseguren que el servei no ix més costós.

Altres punts que detallen de l'informe municipal són els següents:

  • Primer dubten de la legalitat d'encarregar un informe a una consultoria externa, quan segons la llei de corporacions locals, s'hauria d'haver fet una memòria amb participació política, tècnica i ciutadana.
  • Consideren que l'informe hauria d'analitzar el servei actual i estudiar la viabilitat de la municipalització, però critiquen que es basa en una comparació dels costos econòmics de la gestió directa i indirecta.
  • L'informe tan sols inclou una gestió directa del mateix Ajuntament, la qual cosa els deutes computen en els comptes. Però des d'AEOPAS diuen que també poden ser altres figures on els deutes no computen, com un Organisme Autònom, una Entitat Pública Empresarial, o una Societat Mercantil.
  • L'informe municipal considera que una municipalització suposaria un increment dels costos de personal. Des d'AEOPAS consideren que "converteixen una injustícia en una virtut, perquè amb una concessió es permet que el treballador cobre menys que el treballador municipal".
  • AEOPAS critica que l'informe parle d'estalvi de costos basant-se en l'economia d'escala, és a dir, que les empreses privades poden aconseguir millors preus per a productes i tecnologia, com comptadors. Des d'AEOPAS consideren que una empresa pública sí que pot aconseguir bons preus perquè hi ha concurrència competitiva, mentre que les empreses privades "són grans grups multinacionals i comercien entre les empreses del grup". A més, diuen, obrir a concurrència competitiva afavorira a les empreses locals.
  • L'informe encarregat pel govern diu que si la gestió és pública, hi hauria un sobrecost de quasi 450.000 euros de "costos indirectes de l'Ajuntament", com destinar personal. AEOPAS considera aquest punt "inadmissible" i asseguren que els costos per a l'Ajuntament sempre seran igual perquè, siga una empresa privada o pública la que gestione el servei, el consistori ha de fer les tasques de control igualment.
  • L'informe reconeix un quasi 2 per cent d'impagaments a l'empresa privada, que ascendirien al 3,5 per cent si l'empresa fora pública. AEOPAS consideren que aquest càlcul no té lògica, perquè mentre l'empresa provada tan sols pot recórrer al tall de subministrament en cas d'impagament, l'Ajuntament també pot fer recaptació per altres vies.