El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La gestió dels residus tèxtils a les nostres comarques és clau per a complir la nova regulació i atendre’s als objectius europeus

Un tema especialment rellevant per a les nostres comarques, tenint en compte que gran part de l’economia de la zona està vinculada precisament a aquest sector.

L'objectiu d'aquesta jornada era apropar als municipis la nova legislació i també dotar-los de ferramentes per a poder reutilitzar i disminuir el nombre de residus tèxtils.

La Comunitat Valenciana és la que més residus ha reaprofitat al 2021 i porta ja diversos anys situant-se en el Top 3 de l’estat espanyol, juntament amb Catalunya i País Basc. Així ho ha explicat  Joan Piquer Huerga, director general de Calitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana. Ho ha fet a la ponència impartida a la jornada 'Reinventa els teus hàbits: tèxtils circulars i sostenibles', organitzada des del Consorci Terra al Museu Arqueològic Provincial (MARQ).

Aquest esdeveniment ha servit per a apropar al responsables del municipis de la província d’Alacant estratègies per a buscar millores en el sistema de reutilitzacions i tractament de les deixalles tèxtils. Un tema especialment rellevant per a les nostres comarques, tenint en compte que gran part de l’economia de la zona està vinculada precisament a aquest sector.

S’ha parlat, entre altres qüestions, de la necessitat de la reutilització i de disminuir el nombre de residus tèxtils que arriben a les plantes de tractament de residus.

El fet que el tèxtil no siga 100% reciclable, fa que la separació s’haja de fer de manera prèvia, i és que una vegada els residus es mescles, auqestos no es poden reintroduir.

Les deixalles tèxtils causen un gran problema ambiental a nivell mundial en l’actualitat, i està relacionat amb la poca reutilització, amb les modes passajeres i el consumisme. La conscienciació és part de la tasca del Consorci Terra, que compta ja amb educadors ambientals, però en aquetsa ocasió l’objectiu era ajudar als municipis en el tractament d’aquest tipus de deixalles.

A l’acte han estat presents també, la presidenta del Consorci Terra i alcaldesa de Xixona, Isabel López i  el diputat de Medi Ambient de la Diputació d’Alacant, Miguel Àngel Sánchez.