El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La gran Festa del Tèxtil valencià promet almenys 40 anys més de 'guerra' al mercat global

Els ex presidents d 'ATEVAL, premiats /AM
El conseller Climent reflexiona al voltant de la possibilitat de recuperar fires a València o Alacant

L'empresariat tèxtil valencià gaudeix d'una excel.lent salut i d'una progressió i un futur prometedor. Aquest divendres a la nit, el sector ha mostrat múscul en la celebració dels 40 anys de la Patronal ATEVAL, amb un Teatre Calderón ple de gom a gom i una sensació de consolidació i maduresa d'un tèxtil que reconeix -a la fi- que ha superat la ferotge crisi que va fer desaparéixer centenars d'empreses a les comarques centrals; i que s'ha adaptat al dur mercat global, la innovació i la tecnologia. Nit d'homenatges als presidents de la història d'ATEVAL amb la comanda des de la Generalitat d'utilitzar les fires valencianes tot i que els certàmens triomfen a Madrid.

Hora i mitja de records, d'homenatge i de lloança a un sector i unes persones que han estat responsables de liderar el tèxtil a l'Estat espanyol i al món sencer. ATEVAL, la patronal que presideix León Grau compleix 40 anys, un moment ideal per repassar l'acció associativa i col.laborativa d'una entitat nascuda d'entre els pobles de L'Alcoià i El Comtat i que defensa ben bé els interessos de l'empresariat de la confecció, la filatura, la maquinària i la comercialització del tèxtil.

El lloc triat per a la celebració, el Teatre Calderón d'Alcoi. El conseller d'Economia, Rafa Climent, presideix un acte que compta amb els alcaldes d'Alcoi, Ontinyent, Banyeres, Alqueria, Albaida i les alcaldesses de Muro i Cocentaina. Empresaris i empresàries i sobretot prresidents d'ATEVAL que, emocionats, reberen una placa commemorativa per la seua feina durant tants anys.

León Grau, president d'ATEVAL, ha agraït tots els presidents la seua tasca, així com a l'institut AITEX, del que se sent realment satisfet per la seua aportació en investigació a les empreses del sector. L'alcalde d'Alcoi ha repassat la importància del tèxtil per al desenvolupament social i econòmic de les comarques, mentre que el conseller Climent, a banda de felicitar els 40 anys, deixà sobre la taula la necessitat de reflexionar al voltant d'utilitzar les fires de la Comunitat (IFA a Alacant i Fira València) per acollir certàmens tèxtils. Sobretot ara que la Generalitat va a assumir vora 1000 milions d'euros pendents de governs anteriors.

Un sector que es recupera

El tèxtil ha passat una quinzena d'anys realment sagnants pel que fa a la pèrdua d'ocupació i de nombre de firmes. Tots els parlaments coincidiren que -sembla- la situació s'ha normalitzat, i el sector s'ha enfortit amb empreses grans i tecnològicament adaptades. Ara mateix, segons digué el president d'ATEVAL, León Grau, hi ha comptabilitzades més de 1300 empreses, 23mil treballadors i 2000 milions d'euros de facturació, la majoria destinada a l'exportació.

La celebració culminà amb un sopar al 'Círcul industrial'.