El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La història ix al carrer amb la Fira Modernista. Alcoi protesta pel reclutament dels quintos

La primera conferència divulgativa serà 25 d'abril a la Casa de la Cultura.

En 1909 els alcoians es manifestaren pel reclutament d'homes per anar a la guerra del Marroc. I en 2019 es torna a recrear aquest moment històric. Perquè eixe serà el lema de la manifestació que cada any se celebra dins la Fira Modernista, i que tracta de recordar un moment i una situació concreta.

L'associació de mestresses de casa i el CAHEA, Centre d'Estudis Arqueològics i Històrics d'Alcoi, col·laboren en l'organització. Però enguany no sols serà una recreació, sinó que es vol aprofitar per a fer divulgació històrica. Així, hi haurà quatre xarrades d'ací a setembre en diferents barris de la ciutat per explicar el context d'aquesta manifestació, per tal que la recreació siga el més fidel possible.

Jordi Ortiz, del CAHEA, explica que la manifestació de 1909 va ser una mostra de la gran resposta social al conflicte bèl·lic del Marroc. A més es tracta d'una protesta sobretot de les dones perquè "són les que principalment patiran l'efecte que un fill o un espòs haja d'anar a la guerra. Es perd un sou en la casa, amb el que això suposava". En el següent vídeo Jordi Ortiz ens explica el context que es vivia.La primera de les conferències informatives serà aquest 25 d'abril, a les 19,30, a la casa de la cultura, al centre. Pròximament es faran altres a Santa Rosa, Batoi i Zona Nord. S'informarà puntualment en la web de l'oficina de turisme i el perfil de la Fira Modernista a Facebook.

La manifestació serà el pròxim 21 de setembre, dissabte, dia gran de la Fira Modernista. Eixirà de les 11,30 de la Glorieta i baixarà fins a la plaça d'Espanya.