El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La jove Alba Palau guanya el premi Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi

El premi és de 2.000€ i  i serà publicat per Edicions del Buc/Pruna Llibres en la prestigiosa col·lecció de poesia que comanden Francesc Bononad, Rubén Luzon, Josep Martínez i Pau Sanchis.

La jove poeta és Graduada en Estudis Literaris i aquesta serà la primera obra que publique. S'han presentat altres 117 obres, però la seva ha sigut elegida com a guanyadora per unanimitat.

Símptoma és l’obra presentada per Alba Palau Centelles, nascuda a Valls al 1997. La jove poeta ha sigut la premiada a la 40 edició del premi de poesia Manuel Rodríguez Martínez, que convoca l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà.

La jove promesa és Graduada en Estudis Literaris per la Universitat de Barcelona. Darrerament, ha treballat com a relatora de l’Escuela Perturbable II al Museo Reina Sofía de Madrid, un projecte de mediació col·lectiva vinculat a l’exposició sobre el psicoanalista català Francesc Tosquelles. També ha escrit articles de teoria i crítica literàries en revistes com Núvol, Caràcters o la Revista de Catalunya. L’any 2019 va ser finalista del certamen de poesia jove Salvador Iborra. El 2022 es va graduar amb matrícula d’honor del màster Construcció i Representació d’Identitats Culturals, amb el treball De la clínica a l’escena. La reescriptura de la histèria a Portrait de Dora d’Hélène Cixous.

El premi és de 2.000€ i  i serà publicat per Edicions del Buc/Pruna Llibres en la prestigiosa col·lecció de poesia que comanden Francesc Bononad, Rubén Luzon, Josep Martínez i Pau Sanchis.

En total s’han presentat 117 treballs  dels diversos territoris dels Països Catalans optaven enguany al premi, que ha comptat amb un jurat format per Núria Armengol, Jordi Botella, Josep Martínez, Begonya Mezquita i Manel Rodríguez-Castelló. A més de l'alta participació, el Jurat ha destacat la bona qualitat dels treballs presentats cosa que, malgrat tot, no ha impedit que l'obra Símptoma fos elegida per unanimitat.

El llibre

Aquesta serà la primera publicació de l’autora i és  una indagació colpidora per les profunditats de l'experiència humana, l'amorosa en primeríssim pla, la soledat, la necessitat i dificultat d'expressar el buit, des d'una perspectiva poètica no aliena a la filosofia de la psicoanàlisi, un referent que s'apunta des del mateix títol. Malgrat la cruditat de molts dels temes proposats, Alba Palau no perd mai el control de la forma sinó que desplega una sintaxi i un estil poètic d'una tensió enorme en un in crescendo d'emotivitat i fermesa expressiva molt exigent i rigorosa. Es tracta doncs d'una obra que no deixarà ningú indiferent. Alba Palau s'estrena en el panorama poètic amb una veu molt personal i potent, d'una bellesa contorbadora, segons destaquen des de l’associació cultural.

Símptoma serà presentat a Alcoi el dissabte 11 de març, en el transcurs d'un acte on també s'homenatjaran els guardonats, en l'àmbit individual i col·lectiu, del XXIX Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català de les comarques de l'Alcoià i el Comtat.