El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Justícia admet el recurs de l'Ajuntament d'Alcoi contra l'arxivament de la denúncia a Ortiz pels sobrecostos en el Teatre Calderón

Enrique Ortiz quan va declarar a Alcoi a 2016 / AM

Segons l'Ajuntament d'Alcoi, els sobrecostos, que no estarien justificats, sumarien més d'un milió d'euros.

L'Audiència Provincial admet el recurs de l'Ajuntament contra l'arxivament de la causa pels sobrecostos en les obres del Calderón. Així ho ha anunciat l'Ajuntament d'Alcoi en un comunicat en què s'insta al jutjat d'Alcoi a "dur a terme una nova pericial judicial admetent els arguments del consistori i considerant que la decisió adoptada pel jutjat li genera indefensió".

Els sobrecostos no justificats ascendirien a un milió d'euros. L'Audiència provincial li dóna la raó a l'Ajuntament d'Alcoi i continua avant la denúncia presentada contra el contractista Enrique Ortiz per sobrecostos en les obres del teatre Calderón. A 2016, quan va declarar davant el jutge a Alcoi, va declarar que no coneixia el contracte ni va visitar les obres. De fet, l'anterior vegada que se liva citar a declarar, no es va presentar. 


Per part del Consistori es va presentar recurs contra aquest Acte en considerar que existeixen suficients proves amb les pericials aportades per a obrir judici oral, i que en tot cas és responsabilitat del mateix jutjat el que es porte a terme la pericial judicial sol·licitada d'ofici, situant en cas contrari al Consistori en una situació d'indefensió. Alguns grups polítics, com és el cas de Guanyar, creuen que l'Ajuntament no recuperarà els diners. 


La denuncia es basa en la "presumpta comissió d'un delicte d'estafa i falsedat documental" per part de la constructora Ortiz e Hijos, s.a, adjudicatària de les obres de reforma del Teatre Calderón, i de la Direcció Facultativa, en detectar-se fins a dues pericials, una d'elles judicial, sobrecostos abonats per l'Ajuntament que no estarien justificats i que van ascendir a més d'un milió d'euros.


L'Auto de l'Audiència Provincial d'Alacant, dóna la raó a l'Ajuntament, i insta el Jutjat d'Instrucció d'Alcoi a dur a terme una nova pericial judicial admetent els arguments del consistori i considerant que la decisió adoptada pel jutjat "li genera indefensió".


Segons la regidora de Contractació, Lorena Zamorano, "estem satisfets amb la decisió de l'Audiència perquè l'objectiu últim de l'Ajuntament és descobrir si realment es van produir els sobrecostos injustificats que les proves existents semblen indicar, i en aquest cas que es jutge als responsables d'eixos pagaments".


Cal tindre present que la pericial, la pràctica de la qual no va poder portar-se a terme per renúncia successiva dels perits designats pel jutjat, va ser acordada com a necessària pel mateix Jutge instructor per a avançar en la instrucció. La seua impossibilitat de pràctica, va ser el motiu d'arxivament de la causa en fase d'instrucció, tot segons el comunicat de l'Ajuntament d'Alcoi. El que acorda ara l'Audiència Provincial és l'obligatorietat que es porte a efecte aquesta prova, sent tasca del jutge instructor remoure els obstacles que puguen sorgir.