El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La justícia desestima un nou recurs de l'Ajuntament contra l'ATE d'Alcoinnova

La sentència estima que l'autoritat competent és la conselleria de Territori i Medi Ambient, i no atorga potestat a l'Ajuntament per a decidir, més enllà de la fase de consulta i participació

Considera que l'autoritat competent és la conselleria de Territori i Medi Ambient i que el projecte té interés supramunicipal "per tractar-se d'una activitat que genera impacte ambiental, econòmic i social positiu". Això si, reconeix que les futures empreses que vulguen instal·lar-s'hi en un futur "hauran de sotmetre's a un protocol molt rigorós" tant des del punt de vista econòmic com "dels efectes mediambientals que es generen en l'entorn".

Nova sentència a favor del projecte d'Alcoinnova a Alcoi. En aquest cas ha sigut la secció primera de la Sala Contenciós-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana la que ha desestimat el recurs presentat per l'Ajuntament d'Alcoi contra l'aprovació definitiva del Pla d'Actuació Territorial Estratègica 'Alcoinnova, projecte Industrial i Tecnològic'.

En la sentència, amb data del 13 de desembre, es tracten diversos assumptes. Per una banda l'Ajuntament reclamava autonomia local per a poder decidir sobre Alcoinnova, però la sentencia reconeix el caràcter supramunicipal del projecte "per tractar-se d'una activitat que genera impacte ambiental, econòmic i social positiu, que va més enllà d'un sols municipi". El consistori també al·legava que forma part de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, i considera "contrari al principi de lleialtat institucional" que no tinguen potestat. Però la sentència estima que en cas d'Actuacions Territorials Estratègiques, l'última paraula la té la Conselleria de Territori i Medi Ambient. A més la sentència considera Alcoinnova congruent amb l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana perquè el seu objectiu és "la consecució d'un territori més competitiu econòmicament, més respectuós ambientalment i més integrador socialment".

L'aspecte ambiental està present al llarg de la sentència, de 26 fulls, i es desestimen diverses al·legacions al respecte, com quan l'Ajuntament considera que hi ha "inadequada conclusió de l'estudi d'alternatives de l'informe de sostenibilitat ambiental" o que s'ha vulnerat la lleu d'Espais Naturals.

L'Ajuntament d'Alcoi també demanava potestat, tal com ha fet l'Ajuntament de València amb el projecte "Valencia Dinamiza". Però la sentència considera que no són projectes equiparables, i diu que el cas d'Alcoinnova és més com l'ATE Projecte Turístic d'Alt Mijares a Yátova, o "Port Mediterrani" a Paterna, "que reuneixen les mateixes característiques de projectes ubicats en sol no urbanitzable, i tenen efectes molt significatius des del punt de vista ambiental i territorial. I pel contrari, l'única ATE localitzada en sol urbà consolidat amb escasses repercussions mediambientals, és la de 'Valencia Dinamiza'". Així, la sentència tan sols reconeix a l'Ajuntament "intervenció administrativa" en les fases de consulta i participació.

Això sí, en un moment de la sentència es fa referència al fet que la futura implantació d'empreses en el parc "hi haurà de sotmetre's a un protocol molt rigorós pel que fa a la naturalesa de les seues activitats, tant des d'un punt de vista del sector econòmic en el qual s'enquadren, com dels efectes mediambientals que es generen en l'entorn".

Per últim, la sentència condemna a pagar les costes a l'Ajuntament, fins a un màxim de 1.450 euros. Aquesta sentència no es ferma i cap recurs de cassació al Tribunal Suprem.