El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Justícia frena la concessió d'una llicència ramadera per risc d'afecció a l'aqüífer del Molinar

Aqüífer del Molinar.

L'associació 'Salvem l'Aqüífer del Molinar' va interposar un recurs de reposició en 2016 a la concessió de la llicència, en entendre que l'àrea on es volia mamprendre l'activitat ramadera posava en risc les aigües de l'aqüífer del Molinar.

El Tribunal Superior de Justicia valencià ha anul·lat la concessió d'una llicència per a l'explotació d'una activitat ramadera en Alcoi, en veure que amb la seua ubicació comprometia les aigües subterrànies de l'aqüífer del Molinar. La sentència -davant la qual cap recurs- obliga a l'Ajuntament d'Alcoi -com a responsable d'atorgar la llicència- a demanar un informe a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el qual determine si l'explotació posa o no en risc l'aqüífer.

L'associació 'Salvem l'Aqüífer del Molinar' fou l'encarregada de posar en marxa la maquinària judicial que ha desembocat en la sentència del TSJ. Fou a finals de 2016 quan l'associació va interposar un recurs de reposició, en entendre que la partida del Regadiu, lloc per on s'havia concedit la llicència d'explotació, es trobava dins del perímetre de protecció del Molinar, una àrea "altament vulnerable" recorda Júlia Moltó, membre de l'associació. Tot sumat a un informe emés per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que incidia en el perill de contaminació que suposava l'activitat ramadera en aquesta partida de terreny.

"Amb l'informe a la mà l'Ajuntament no va reconsiderar la concessió de la llicència, i per això vam decidir anar a judici", recorda Moltó. En primera instància un jutjat d'Alacant va donar la raó a l'associació; el consistori va presentar un recurs d'apel·lació, i és aquesta apel·lació la que resol ara el Tribunal Superior de Justícia en favor dels interessos de 'Salvem l'Aqüífer del Molinar'.

Contingut de la sentència

La sentència, dictada el 20 de desembre de 2019, ordena a l'Ajuntament d'Alcoi "la retroacció del procediment [...] perquè per l'administració municipal sol·licite l'informe preceptiu a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, respecte de l'activitat ramadera que sol·licita, en relació amb l'aqüífer d'aigües subterrànies".

El Tribunal també argumenta que la interpretació que fa l'Ajuntament de la Llei d'aigües, "no és viable [...], ja que la confederació hidrogràfica és competent per a la defensa del Domini Públic Hidrogràfic, dins del que es troba la protecció de les aigües continentals i molt específicament les subterrànies".

A través d'una nota de premsa, l'associació confia que "el Govern Municipal i els seus tècnics [...] s'impliquen més en la protecció de les aigües que bevem". Esperen també que "complisca les seues promeses electorals i treballe i dedique els recursos necessaris per a la delimitació del perímetre de protecció de l'aqüífer", un projecte aquest últim que encara està en tramitació, però que disposa d'informes tècnics.