El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Justícia ratifica que Alcoinnova és una ATE 'de llibre' i que la Generalitat no va vulnerar l'autonomia urbanística de l'Ajuntament d'Alcoi

El projecte d'Alcoinnova /AM
Nou entrebanc judicial superat per Alcoinnova

La secció cinquena de la Sala Contenciós-Administrativa (Madrid) ha fallat a favor de la Generalitat i de La Española enfront del recurs de taxació presentat per l'Ajuntament d'Alcoi que qüestionava -principalment- que el projecte d'Alcoinnova no quadrava en el format d'ATE. D'altra banda, el recurs insistia que la Generalitat havia vulnerat l'autonomia de l'Ajuntament d'Alcoi en matèria urbanística, entenent que el consistori perdia el poder sobre la regulació del projecte de la firma d'olives farcides. A la fi, la Justícia li dóna la raó l'empresa i la Generalitat. El projecte de La Española s'ajusta al format d'ATE i la Generalitat no ha xafat les competències d'Alcoi. Nou pas endavant perquè es construïsca el parc empresarial.

Ni la Generalitat vulnerà les competències urbanístiques de l'Ajuntament i, a més, el projecte presentat per La Española s'ajusta perfectament al que el govern valencià va establir com una Actuació territorial abreviada, una ATE. Això vol dir que Alcoinnova supera un entrebanc judicial més i que camina ferm cap a la consecució del parc empresarial que s'instal·larà a la zona de La Canal, entre Alcoi i Ibi.

L'Ajuntament haurà de pagar les costes a La Española i a la Generalitat en desestimar la Justícia el recurs presentat pel govern municipal que entenia que el Consell havia xafat les competències municipals pel que fa al projecte esmentat. 

Segons el document judicial, no hi ha vulneració de l'autonomia local posat que la competència habilitant és una competència pròpia de la Generalitat i que constitueix un vertader límit a la potestat de planejament, com són l'adequada satisfacció de les necessitats socials i de l'interès públic, al servei del qual ha d'estar subordinada l'ordenació territorial, amb absència de qualsevol tipus d'arbitrarietat en la solució de la problemàtica urbanística plantejada dins d'una realitat social determinada.

La sentència va més enllà perquè qualifica de 'contradictòria' la postura de l'Ajuntament en afirmar primer que la resposta al seu desig de participar en el procés fou breu o de baix interés (lacònica) i que, després, es queixava que no es donava resposta a les al·legacions al projecte. La 5 Sala Contenciós-Administratiu de Madrid diu que no es pot demostrar desinterés i després argumentar que no s'ha respost a al·legacions suposadament molt rellevants.

Alcoinnova encaixa perfectament al model d'ATE

Un altre dels arguments que esgrimia l'Ajuntament d'Alcoi com decisius perquè Alcoinnova no es constuïra passa perquè el projecte de La Española no s'ajusta al model d'ATE establert per la Generalitat. El Consell la va declarar ATE en 2013 (Acord de 22 de febrer de 2013 del Consell, de declaració com a Actuació Territorial Estratègica del Projecte Alcoinnova, Projecte Industrial i Tecnològic en el municipi d'Alcoi, publicat en el DOCV en data 26 de febrer de 2013). 

Doncs aquesta afirmació ha estat desmuntada per la sentència que diu expressament que Alcoinnova és una ATE 'de llibre'. El projecte de La Española encaixa en la figura de l'ATE principalment perquè -literalment- "proposa una implantació industrial amb elevat contingut tecnològic i innovador en un entorn comarcal caracteritzat per la seua especialització en el sector industrial i la presència d'una elevada taxa d'emprenedors, localitzant-se l'actuació en un dels eixos estratègics de la Comunitat com és el corredor de la A-7, aprofitant tots els seus components d'excel·lència territorial per a generar unes taxes elevades de renda i ocupació".