El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La licitació de les obres del polígon de La Beniata torna a quedar deserta

Aquesta situació ha fet impossible iniciar al setembre qualsevol alternativa de contractació, ja siga negociat sense publicitat o amb una nova licitació.

La causa és qeu l'empresa que havia d'executar les obres no ha presentat la documentació requerida dins dels plaços i no s'ha pogut firmar el contracte .

L’Ajuntament d’Alcoi ha hagut d’informar a les associacions i entitats empresarials com la Cambra de Comerç o FEDAC i representants del polígon, que la licitació de les obres del polígon de La Beniata ha tornat a quedar deserta. La causa és que l’empresa que anava a realitzar-les, no ha presentat la documentació requerida dins del termini per poder formalitzar el contracte.

Aquesta situació ha fet impossible iniciar al setembre qualsevol alternativa de contractació, ja siga negociat sense publicitat o amb una nova licitació, segons expliquen des de l'Ajuntament, ja que el temps que aquests processos comporten fa impossible l'execució de l'obra dins dels terminis establits per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a la concessió de les seues ajudes, que finalitza al desembre de 2022.

Evolució

Les obres del polígon de La Beniata es van licitar per primera vegada  en 2021 amb un preu de 279.984,03 euros. No obstant això, van ser declarades desertes al no presentar-se cap empresa.

Al febrer de 2022 va tindre lloc la reunió amb organitzacions empresarials, Cambra de Comerç i representants dels polígons per a planificar les actuacions de millora en polígons industrials cofinançades per l'IVACE en 2022. Respecte al polígon de La Beniata, es va decidir tornar a proposar aquesta actuació que havia quedat deserta.

Aquesta revisió del projecte i el seu procés de licitació es va fer amb l'objectiu de millorar l'actuació per a 2022 i fer-la més atractiva de cara a la futura licitació i es va actuar sobre tres paràmetres bàsics.

El primer va ser el de l'execució de les obres i per a això es va modificar el projecte perquè cada proveïdora de serveis (telefonia i electricitat) tinguera la seua pròpia rasa de conduccions, segons la normativa i els seus requeriments.

A més, es va decidir fer l'actuació en dues fases. En la primera es va eliminar l'enterrat de les línies, que estava supeditat a l'execució de les escomeses d'accés a les empreses i que, en estar en terreny privat, no podia fer-se mitjançant fons de l'IVACE directament. Per això, l'enterrat es va traslladar a una segona fase, amb la idea de dur-ho a terme en la següent anualitat, subvencionant les escomeses d'accés als propietaris interessats.

En segon lloc, es va modificar el preu, el pressupost del qual va passar de 279.984,03 euros a 349.876,56 euros. Cal tindre en compte que el preu de l'obra es va fixar abans que començara la guerra d'Ucraïna, una convulsió geopolítica que ha provocat un augment dels preus de l'energia, afectant directament l'obra publica a causa de l'augment dels preus del combustible i de les matèries primeres com l'acer o el formigó.

I en tercer lloc es van agilitzar els temps. Per a això, en el departament de Contractació es va donar prioritat a la licitació d'aquesta actuació, així com a la resta d'obres finançades per l'IVACE, amb l'objectiu que les empreses interessades tingueren el màxim temps possible per a l'execució de l'obra, tenint en compte que aquestes actuacions han d'estar justificades al desembre de 2023.

Una vegada concedida la subvenció de l'IVACE a la fi de maig de 2022 es va iniciar procés de licitació, oferint-se l'obra i la seua direcció tècnica al mercat a l'agost de 2022, amb temps suficient per a la seua contractació i execució en termini.

Es van presentar cinc propostes a la direcció d'obra i una proposta a l'execució de l'obra. Des del consistori, el regidor d'Indústria, Jordi Segura, assegura que “ja s'ha començat a treballar i a consensuar un nou projecte perquè la millora del Polígon de La Beniata siga una realitat l’any vinent”.