El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La llúdria torna al Serpis després de més de mig segle desapareguda

Al fons, el riu Serpis. A l'esquerra al seu pas per Villalonga, i a la dreta per Cocentaina. Enmig, imatge genèrica d'una llúdria (al Serpis s'han trobat excrements, però encara no s'ha vist cap exemplar)
No s'ha vist cap exemplar des de meitat del segle 20, però de nou han aparegut restes d'excrements en la conca del riu Serpis

S'han trobat restes d'excrements d'aquest animal, en diferents punts del riu, sobretot a l'altura de l'Orxa, i entre Cocentaina i Muro. Encara no s'ha vist l'animal, però la gran quantitat de mostres trobades indiquen que no es tracta d'una aparició esporàdica. Els sondejos per part de Medi Ambient continuaran els pròxims mesos. 

Les Brigades Natura 2000 d'Alacant alertaren el 19 de desembre del 2017 que havien trobat restes d'excrements de llúdria en la conca del Serpis, concretament en la confluència amb el Barranc de l'Encantada en Beniarrés; i en la Font del Petit de l'Orxa. Una notícia important, ja que segons l'informe de la Direcció General de Medi Ambient, no es té constància de la presència de llúdries al Serpis des dels anys 50 del segle passat. Així les coses, es va decidir fer dos jornades de mostres en febrer en diferents punts del Serpis, amb resultats molt esperançadors. De 15 llocs on s'han pres mostres, ha donat positiu en restes d'excrements de llúdria en 7 d'ells. 

Les mostres es feren els dies 8 i 26 del passat mes de febrer. Els excrements més recents corresponen al tram entre Villalonga i L'Orxa. A l'altura de Beniarrés no es va trobar res, però en aigües més altes, en Cocentaina i Muro, sí que s'han detectat restes d'excrements, tot i que més vells. En l'informe expliquen que "les recents pluges, amb crescudes puntuals del riu, haurien afavorit la neteja d'aquests rastres, dificultant la seua localització". Tot i això, els resultats són per a Medi Ambient molt bons, ja que "trobar excrements frescos durant més de dos mesos i distanciats entre si més de 30 quilòmetres indica que no es tracta d'una aparició esporàdica i que han d'existir diversos exemplars en la conca".

Des de Medi Ambient continuaran amb els sondejos durant els pròxims mesos per comprovar la persistència de l'espècie al Serpis. Ara, la possibilitat que aquesta població s'assente en el nostre riu depén de la "capacitat d'acollida del medi receptor (fonamentalment menjar i refugi, variables que pareixen adequades en aquesta conca), dels riscos en la nova zona (particularment atropellaments, ja que no és una espècie objecte de persecució), i de la comunicació amb la població donant".

Els indicis indiquen que aquests exemplars podrien provindre de la conca d'Albaida, on es va detectar la reaparició d'aquest animal l'any 2015. El riu Clariano, tributari d'Albaida, connecta amb el Serpis mitjançant diversos afluents i bots entre conques.