El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La lluita contra l'ailant a Alcoi es fa sense herbicides

Treballs contra l'ailant / AJuntament d'Alcoi

L'ailant, també conegut popularment com a arbre de carretera, arbre del cel, arbre pudent o mal arbre, procedeix de la Xina, creix amb molta facilitat i és difícil d'erradicar per la seua resistència a tales i cremes.

L'ailant, també conegut popularment com a arbre de carretera, arbre del cel, arbre pudent o mal arbre, procedeix de la Xina, creix amb molta facilitat i és difícil d'erradicar per la seua resistència a tales i cremes. El motiu de voler eliminar aquesta planta invasora és que produeix toxines que quan s'acumulen en el sòl, inhibeixen el creixement d'altres espècies i les arrels poden produir danys en voreres i edificis. La regidoria de Medi Ambient i la Conselleria d'Agricultura vol acabar amb aquesta espècie a Alcoi sense utilitzar herbicides.

El nou sistema consisteix en el desbrossament de la zona i el recobriment amb plàstic de color negre fixat a terra. Amb aquesta actuació se sotmet als rebrotins de la planta durant uns mesos a unes condicions de carència de llum i altes temperatures, que s’espera que acaben controlant el profús desenvolupament que té l’espècie en algunes zones. La primera prova s'ha realitzat en la zona de la via, enfront del carrer Escultor Peresejo i està previst que també s'utilitze en altres zones de la ciutat.


Paral·lelament, i en coordinació amb l’Ajuntament d’Alcoi, Conselleria va iniciar els tractaments encaminats al control i eliminació de diversos nuclis importants d’Ailanthus altissima als Parcs Naturals de Font Roja i Mariola, i en la zona del riu Barxell durant l'any 2019. Aquests tractaments s’han tornat a realitzar durant l’any 2020, i es preveu la seua continuïtat durant els anys vinents fins que aquestes poblacions siguen eliminades i substituïdes per vegetació autòctona.


El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, destaca la importància d'acabar amb aquesta espècie que perjudica la nostra flora autòctona: "Ara, estem provant un sistema per acabat amb ell sense haver d'utilitzar herbicides, evitant així els productes tòxics. Esperem que funcione i puguem ampliar aquest nou sistema basat en el desbrossament i malles a diferents zones d'Alcoi per aconseguir que l'ailant desaparega del nostre territori".