El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La meitat del Comtat continua sense alta velocitat

Mapa de Banda Ampla a les comarques de l'Alcoià i el Comtat, via conselleria d'Hisenda
El nou mapa de Banda Ampla fet per la Generalitat mostra que encara hi ha més de 4.600 veïns de les nostres comarques que no poden accedir a connexions de més de 30 megues

És un problema sobretot per a les empreses que vulguen instal·lar-se a aquestes zones, perquè no podran accedir a una connexió de més de 30 megues. Les xifres s'han fet públiques amb el nou Mapa de Banda Ampla elaborat per la Generalitat, i que detalla que encara hi ha més de 4.600 veïns de l'Alcoià i el Comtat que no hi tenen accés. Amb aquest mapa han aparegut noves zones que no estaven en els llistats que té el govern central, pas necessari per a poder accedir a ajudes o planificar actuacions.

Benilloba, Quatretondeta, Almudaina, Gorga, Benillup o Agres. Fins a 11 municipis del Comtat presenten àrees denominades 'zones blanques NGA', és a dir, llocs on no arriba la Banda Ampla, i on la velocitat de connexió que es pot aconseguir és de menys de 30 megues. A les dos nostres comarques, l'Alcoià i el Comtat, hi ha un total de 4.635 veïns afectats. Però suposa un problema encara més greu per aquells municipis que aposten per atraure activitat industrial o turística, ja que sense una bona connexió d'alta velocitat no atrauran ningú.

En el mapa de la dreta es pot vore en blanc les zones del Comtat que no tenen Banda Ampla, i en gris clar aquelles zones que compten amb alguna àrea concreta sense velocitat de connexió. Ibi i la Foia de Castalla no presenten cap problema de cobertura. És una imatge facilitada per la conselleria d'Hisenda, que ha elaborat un nou Mapa de Banda Ampla de tota la Comunitat perquè assegura que les dades que té el govern central no representen la situació real. De fet, en el mapa valencià apareixen noves zones de les nostres comarques que no estaven contemplades.

Al Comtat, per exemple, tenim Agres, Alcoleja o Planes, tot i que destaca la inclusió del nucli urbà de Benilloba, un dels que més població afecta amb 789 persones. La resta de zones ja estaven contemplades, i afecten els municipis d'Almudaina, Balones, Benasau, Benillup, Quatretondeta, Gorga, Millena i Planes, a més de 40 persones de la Penella a Cocentaina.

Pel que fa a l'Alcoià, totes les zones que s'inclouen en el mapa de la Generalitat són noves i no apareixen en les dades del Ministeri. Són les urbanitzacions d'El Baradello, Barxell, El Sargento, Estepar i Montesol a Alcoi (amb un total de 906 persones afectades), i la zona de la Pedrera a Banyeres.

En total, a les nostres comarques hi ha 4.635 persones sense accés a Banda Ampla, la gran part d'aquesta població, el 77 per cent, estan al Comtat en zones rurals. Les zones amb més població són Benilloba (789 persones censades), Planes (601 persones en el nucli urbà i altres 120 en Benialfaquí, Catamarruc i Margalida); i Agres (amb 578 persones). Tan sols aquests tres municipis suposen quasi la meitat de tota l'àrea sense accés a alta velocitat.

 

Aparéixer en el mapa és necessari per a optar a ajudes

La conselleria d'Hisenda ha elaborat aquest nou mapa perquè, com deien, considera que les dades del Ministeri d'Energia no reflecteixen la situació real. Per això, ha contactat amb cadascun dels municipis valencians per a obtenir dades concretes i de primera mà per a elaborar un nou mapa i traslladar les noves dades al Govern Central. Estar en aquest llistat oficial és molt important, ja que és el pas previ per a poder demanar qualsevol ajuda a una administració, o per a planificar actuacions. Ara hi ha un procés de consulta pública per a presentar al·legacions, i està previst que en març, el Ministeri d'Energia publique la nova llista de zones blanques a tota Espanya.

A tota la comunitat, la Generalitat ha detectat un total de 640 zones sense aquest tipus de cobertura que no estaven incloses en les dades que té el Govern Central. D'aquestes 640 noves zones, 410 són polígons i la resta urbanitzacions o pedanies. En total afecten més de 417.000 persones.

Per al director general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions, Pedro Pernías, és molt important revisar aquestes dades i oferir un "mapa real" de la situació, perquè el contrari "suposa un problema a l'hora d'abordar qualsevol actuació per a corregir aquests desequilibris territorials". A més a més, des de l'Agència Digital de la Comunitat Valenciana tenen la intenció que l'any 2020 la banda ampla arribe a qualsevol punt del territori valencià, no sols per a potenciar un model productiu "basat en la innovació i el coneixement", sinó també "com a ferramenta de vertebració territorial que contribuïsca a evitar el despoblament en l'entorn rural".