El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La meitat dels joguets no estan adaptats a la diversitat funcional. AIJU vol solucionar-ho amb pautes de disseny inclusiu

Peluixos i joguets de primera infància, els més inclusius. 

AIJU crea una Guia de Bones Pràctiques amb pautes de disseny a incloure en les primeres fases de creació d'un joguet, i aconseguir així joguets més inclusius.

L'Institut del Joguet d'Ibi ha fet una enquesta amb 1.000 famílies europees: tan sols el 39 per cent sap reconéixer un joguet inclusiu, i tan sols 1 de cada 10 famílies asseguren tindre algun. També ha analitzat 300 joguets i menys de la meitat són adaptables al joc comptant amb possibles discapacitats auditives, visuals o motores del xiquet. 

L'Institut Tecnològic del Joguet, AIJU, ha estat els últims 18 mesos immers en el projecte INCLUTOYS, finançat per l'IVACE i fons europeus Feder, i que ha suposat un cost de 250.000 euros.

Per una banda, en el projecte s'ha fet una enquesta europea, en la que han participat 1.000 famílies i s'han analitzat 300 joguets. Tot per a saber la percepció que té la societat dels joguets inclusius. Des d'AIJU han centrat l'estudi en tres discapacitats: visual, auditiva i motora del tronc superior; i consideren inclusiu qualsevol joguet adequat per, almenys, dos tipus de discapacitat; o adequar per a un tipus de discapacitat i adaptable per a altra.

Doncs bé, de l'estudi es desprén que tan sols el 39 per cent de les famílies saben reconéixer un joguet inclusiu. 1 de cada 10 famílies saben que tenen algun joguet inclusiu en casa, i 1 de cada 5 no sap amb seguretat si té algun.

Pel que fa als joguets analitzats, el 49 per cent es poden considerar inclusius. Segons el tipus de discapacitat, el 83 per cent dels joguets estan adaptats a la discapacitat auditiva, el 50 per cent adaptats a la discapacitat visual, i tan sols un 13 per cent adaptats a la discapacitat motora. 

Els joguets més inclusius són els peluixos i els jocs de primera infància; i els menys inclusius són els joguets de construcció i muntatge, els jocs de taula o les manualitats. 

Açò pel que fa a la primera fase del projecte, d'estudi i anàlisi de la situació, però el més interessant està en la següent fase, la creació d'una Guia de Bones Pràctiques per a les empreses jogueteres, i que facilita claus de disseny per aplicat en les primeres fases de creació del joguet, i assegurar així que es fan més joguets adaptats a qualsevol classe de diversitat funcional. 

Per a mostrat el potencial que pot tindre aplicar aquestes pautes de disseny, des d'AIJU han creat 3 prototipus de joguets inclusius. Un és un nino que permet la personalització amb diverses textures i sons; un altre és una reinterpretació del clàssic joc de l'Oca, però amb un tauler amb textures i colors contrastats, i un dau sonor i gran. I el tercer és un col·leccionable d'anelles que un es fan girar generen efectes òptics.

Clara Blasco, coordinadora del projecte INCLUTOYS d'AIJU, explica que es faran tallers pràctics amb les empreses jogueteres per "assegurar la fàcil transferència d'aquestes troballes", i on es podran comprovar les Bones Pràctiques de la Guia gràcies a "la manipulació i observació de joguets en diferents categories".