El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La música ompli els carrers d’Alcoi

Alumnes de l’IES Andreu Sempere convertits en banda de música professional.

El 2022 el cantautor contestà Andreu Valor va participar en aquest projecte. El 2023 és el torn del compositor alcoià José del Valle, qui ha creat diverses peces de música contemporània que es tocaran als concerts. 

Alcoi acull el II Encontre Nacional Yamaha-Classband i s’han organitzat concerts per tota la ciutat on els músics més joves demostraran tot el que saben fer (que no és poc).

La creació d’aquest encontre musical va ser iniciativa del departament de música de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi que, volent anar més enllà dels ensenyaments educatius a l’ús, decidiren fusionar la metodologia de la Yamaha-Classband i l’Orchestre à l’école, i adaptar-ho al context alcoià.

 

L’objectiu és convertir l’aula escolar en una aula d’assajos similar a la d’una banda professional. En paraules de Jesús Martínez, un dels professors de música que, juntament amb Lara Bellvis, han fet possible aquest projecte, “açò és una experiència real. Els alumnes ja no són alumnes, ara són músics; i el professor tampoc és el professor, sinó el director de la banda”.

 

Per tal de fer realitat el que, en un principi, semblava impossible, hagueren d’organitzar una campanya de micromecenatge amb la qual aconseguiren adquirir tots els instruments necessaris. Instruments que, per cert, són molt cars. La resta del finançament es va completar amb el suport econòmic de l’AMPA, l’institut i la Fundació Mútua Levante.

 

Ràpidament, al projecte es van sumar tots els grups de 1r, 2r i 3r d’ESO, conformant un total d’onze bandes que, en les (solament) dues hores lectives a la setmana, es convertiren en vertaders professionals de la música. I encara té més mèrit. Ja que tot açò s’ha assolit amb (tan sols) un equip d’instruments. A més a més, es projecta ampliar el nombre d’alumnes i incloure en un futur tant a 4t d’ESO com a 1r de Batxillerat. Així que, ara mateix, es troben de nou buscant finançament per ampliar el material musical. Per si hi ha algun inversor interessat.

 

Per altre costat, tot i que és la segona edició, estem parlant ja d’un encontre “nacional” perquè, de les 9 bandes que actuaran, 8 provenen de la Comunitat de Madrid. Aquesta procedència massiva, però, no és casualitat, ja que a Madrid es concentra la majoria dels centres amb ClassBand; 12 per a ser més exactes. La situació al País Valencià no és tan positiva. Tan sols existeixen dos instituts: un a l’Eliana i l’altre, clar està, a Alcoi.

 

Les diferents bandes actuaran el 13 de maig a les 13:30 i es repartiran els carrers i les places de la ciutat per oferir, de forma totalment gratuïta, concerts de música molt variada (jazz, pop, rock) a tots aquells que vulguen parar-se a escoltar-los, cosa que us recomanem totalment perquè, com podreu comprovar in situ, serà una experiència única i molt enriquidora per a tots.

 

Amb aquest encontre, l’IES Andreu Sempere pretén visibilitzar el seu treball i animar a la resta de centres a incorporar-se i aconseguir, en un futur no massa llunyà, que siguen milers els músics que òmpliguen els carrers d’Alcoi. I si la cosa va a més, qui sap si algun dia aquests encontres “nacionals” passaran a ser “internacionals”.