El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La necessitat de recuperar el Dret Civil Valencià: conferència a Cocentaina

La conferència serà aquest dimarts 16 d'octubre a  la Casa de la Joventut, a partir de les 20 hores. 

El 2006 una sentència del Tribunal Constitucional eliminava normes de l'Estatut, concretament aquelles que feien referència al matrimoni, la unió de fet o la custòdia compartida. Des d'aleshores l'Associació de Juristes Valencians reclama la necessitat de recuperar el dret dels valencians a legislar en matèria econòmica.

L'Associació de Juristes Valencians reivindica des de fa tres anys la recuperació del Dret Civil Valencià, és a dir, el dret dels valencians a legislar en matèria social com ara matrimonis, custòdies, o unions de fet. Tot es remunta l'any 2016 quan el Tribunal Constitucional anul·lava les normes del dret Civil Valencià recollides en l'Estatut d'Autonomia. Des d'eixe moment, l'Associació de Juristes Valencians ha arreplegat suports de més de 300 municipis de totes les comarques valencianes.

L'últim intent va ser la passada setmana, quan en el Senat es va debatre una moció de Compromís. En el debat nacional està la reforma de la Constitució per a eliminar els aforaments, i Compromís, a suggeriment de l'Associació de Juristes Valencians, va demanar que s'aprofitara la reforma per a incloure també un canvi i recuperar el Dret Civil Valencià. La moció no va tirar endavant perquè els socialistes al Senat consideraren que no era el moment, que es parlava d'aforaments i no de Dret Civil.

Però la reivindicació continua, i per això l'Associació de Juristes Valencians visita els diferents municipis per a explicar la importància de recuperar el dret a legislar en matèria civil. Fa poc estigueren a Banyeres, i aquest mateix dimarts 16 d'octubre hi ha una nova conferència a Cocentaina. Serà a la Casa de la Joventut a les 20 hores.

A més a més, des d'aquest mateix dimarts fins al pròxim 26 d'octubre es podrà visitar una exposició també a la Casa de la Joventut. Una proposta de l'Associació de Juristes Valencians amb col·laboració de La Mancomunitat de municipis de l'Alcoià i Comtat, i l'Ajuntament de Cocentaina.