El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons, Veí d'Alcoi. Membre del col·lectiu No + Precarietat l'Alcoià i Comtat

Jaume Brotons

La negociació per a la investidura de Sánchez

Les coses no són fàcils després del 10N, per molt que ho dissimule el Govern i Sánchez al capdavant. El jugar a anar a eleccions porta les seues cons…

Les coses no són fàcils després del 10N, per molt que ho dissimule el Govern i Sánchez al capdavant. El jugar a anar a eleccions porta les seues conseqüències i si Sánchez fracassara en la investidura, no sols no hi hauria un Govern de progrés sinó que el seu lloc en la S.General del PSOE estaria en risc. D'altra banda el seu ara company “de llit” Pablo Iglesias, amb el qual ja pot dormir tranquil, també es juga i molt amb el voler participar en un Govern de Coalició. Com s'ha dit, igual els assoliments se'ls emporta Sánchez i el PSOE i els fracassos els assumeixen junts, tant Podem com els socialistes. Tenint en compte la poca transcendència de les carteres que tindran els morats i com estem veient l'haver de parlar l'uníson amb el discurs de Sánchez i haver d'engolir més d'un gripau – per exemple en el procés català-, també els pot passar factura electoral als d'Unides Podemos. 

La seua investidura, la de Sánchez, es planteja en les següents formes. Mentre el PSOE vol vendre a Esquerra Republicana de Catalunya, que està disposat en “el marc de la Constitució”, tornar a posar en vigència els articles de l'estatut català que el Tribunal Constitucional, va derogar després del recurs del PP ,- que va ser el que va iniciar l'embolic que ara fa que hi haja quasi dos milions d'independentistes quan abans eren no arribaven a dos-cents mil, és a dir només els votants d'ERC de llavors-, a més en la proposta de “Taula de diàleg”, plantegen més inversió per a Catalunya en infraestructures, el reconeixement que hi ha “un conflicte polític¨”, però sense anar molt més lluny.

Però està també un tema molt complicat el dels presos polítics i els exiliats. A pesar que el Fiscal General de l'Estat és nomenat pel Govern, la judicatura en les seues més altes instàncies, -Tribunal Constitucional, Tribunal Suprem, Audiència Nacional , Fiscalía- están en mans de jutges en la seua majoria conservadors, lligats al concepte de la “Espanya immortal”, molts d'ells postfranquistas, etc. Donada aquesta situació, és molt difícil evitar que la Fiscalia del Suprem no s'opose a la llibertat dels presos del procés – ja la vam veure demanant per a aquests, el delicte de “rebel·lió” i en la seua més alta pena-, i es poguera concedir el tercer grau, per part de la Junta de vigilància penitenciària on es troben complint condemna en presons catalanes els reus, i per tant el Suprem la denegaria sentint les indicacions de la Fiscalia. 

D'altra banda en aquest assumpte, el buscar altres solucions perquè isquen els presos de la presó, suposaria buscar la fórmula del “Indult o l'Amnistia”. Els tancats pel procés están en contra de demanar un indult pel que suposa de penediment o de demanar perdó pels delictes comesos i a més si fora per iniciativa del Consell de Ministres, el Govern està sotmés a una pressió brutal dins del propi PSOE, de la dreta i la ultradreta i dels poders fàctics, de diversa índole per a aplicar l'indult. Quant a la “Amnistia”, que suposa el reconéixer que hi ha “presos polítics i no polítics presos”, per part de l'Estat i per tant que se'ls ha jutjat i condemnat injustament, això seria per al Govern molt més difícil de portar a terme, que el propi indult.

Abans de res això, ERC té difícil davant la pressió dels de Puigdemont, que els acusen de “autonomistes” i estar renegant del dret d'autodeterminació, i el poden utilitzar en contra seua en les pròximes eleccions catalanes, també la CUP els pot robar vots en el seu electorat. ERC necessita oferir una cosa sòlida a les seues bases i electorat, que haja arrancat al PSOE i al Govern per a donar suport a la seua investidura, en cas contrari pot patir un revés electoral i una desacreditació en el món independentista. 

Per tant, davant la postura de la dreta de “ni aigua a Sánchez”, tant per part del PP com de Cs, i si no s'aconsegueix en la negociació una mica tangible per part d'ERC, la investidura pot ser complicada, excepte sorpreses, com el fet que des d'ERC el que troben unes noves eleccions o un Govern a Espanya de la dreta els preocupe i com estan demostrant, admeten un diàleg encara que tímid, però que desbloquege la situació. 
Però si tot això fracassara estaríem trucant a la porta de noves eleccions, en les quals el triomf de la dreta i la ultradreta seria quasi segura, (d'ací la postura de bloqueig del PP a Sánchez per a desembocar en les urnes de nou) i ajudada per la forta abstenció que es produiria, que com sabem ve sempre del camp de l'esquerra.
Jaume Brotóns vei d’Alcoi.