Article d'opinió de Alberto Lorente, European Project Manager de Crea360
La nostra tasca per ser Europa
Article amb motiu del Dia d'Europa, 9 de maig de 2022
Frases com “la pau mundial no pot salvaguardar-se sense uns esforços creadors equiparables als perills que l'amenacen” o “Europa no es va construir i va haver-hi la guerra”, són missatges que bé podrien aplicar-se a la realitat de hui. En un moment actual en el qual el fantasma de la guerra està tan present a Europa, resulta fonamental recordar el discurs que el ministre francés Robert Schuman va pronunciar el 9 de maig de 1950.
És evident que 72 anys de pau han donat grans fruits per al continent europeu, basats en el diàleg, la col·laboració i l'entesa entre nacions. La fórmula del diàleg, l'enteniment i la diplomàcia ha aconseguit, entre altres coses, un continent en pau després de segles de guerres contínues entre països veïns. Ha aconseguit un espai de llibertat on els seus ciutadans poden viure, estudiar o treballar lliurement en qualsevol lloc de la UE. Ha aconseguit el major mercat únic del món que permet que la majoria de les mercaderies, serveis, persones i capital puguen circular lliurement per la major part del continent. Ha atorgat extensos drets a la ciutadania europea, des dels fonamentals, als laborals, digitals, de consum, etc. A més, ha aconseguit crear un espai de solidaritat entre territoris que va ser àmpliament demostrat durant la pandèmia de la COVID19.
Les institucions de la Unió Europea faciliten una veu conjunta als diferents Estats Membre que garanteix una major presència en l'escena internacional i un major poder diplomàtic que si els 27 estats actuaren de manera individual. En aquest sentit, els diferents governs nacionals són el principal donant mundial d'ajuda al desenvolupament i treballen conjuntament per a promoure la bona governança, lluitar contra la fam i preservar els recursos naturals. Així mateix, als Balcans occidentals, des de les guerres de Iugoslàvia, la Unió Europea ha tingut un paper principal en la consolidació de la pau.
Actualment, la guerra torna a desolar Europa i seran molts els impactes negatius a nivell humà, social, econòmic, ambiental, etc. La Unió Europea ha de continuar apostant per una resposta conjunta davant qualsevol conjuntura i pel seu paper principal en l'escala internacional. La Unió Europea ha de continuar lluitant per garantir els valors que la van veure nàixer. També fora del seu territori. Europa ha d'obrir els braços als nostres veïns i veïnes ucraïneses i treballar de manera unida per a aconseguir la pau, la dignitat humana, la igualtat, la llibertat i el respecte als drets humans.