El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Nova d'Alcoi, una de les primeres bandes a fer públic el seu patrimoni gràcies al projecte Música a la Llum

Presentació del projecte Müsica a la LLum a l'Ajuntament d'Alcoi
El patrimoni de les bandes valencianes tindrà més vida gràcies al projecte Música a la Llum presentat a Alcoi

Tot el patrimoni musical de les nostres bandes ara serà catalogat, digitalitzat i protegit. Així, qualsevol ciutadà o investigador podrà accedir als documents, partitures o informació sobre instruments de la banda. Una de les primeres bandes valencianes en pujar-se al carro del projecte ha sigut a Nova d'Alcoi, que ja té alguns dels seus documents en la nova plana web sota el nom Música a la Llum.

Ja està activa la web Música a la Llum, un ambiciós projecte que vol valorar, catalogar, digitalitzar i fer accessible tot el patrimoni cultural que tenen les bandes de música valencianes. Ací cap de tot: partitures, instruments que s'han cuidat i guardat durant dècades, històries musicals, gravacions i molt més. Una manera de posar a l'abast de tota la ciutadania i d'investigadors el ric i impressionant patrimoni que hi ha a cada una de les bandes de música, al mateix temps que es guarda i es protegeix perquè ens acompanye molts anys més.

El projecte ja està en marxa, coordinat per l'Institut Valencià de Cultura amb ajuda de les bandes valencianes i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Tot amb el suport econòmic de Bankia que creu en el projecte, i al que ha destinat 60.000 euros per a enguany. Isabel Rubio, responsable de projectes de Bankia, diu que "és impossible parlar de futur si no som capaços de recuperar la història".

Així, ja fa temps que l'equip treballa en les primeres bandes valencianes per recuperar tot aquest material, que es cataloga i es digitalitza per a poder accedir a ell mitjançant la web que s'acaba de posar en marxa sota el nom Música a la Llum. Ara mateix hi ha una dotzena de bandes amb el material ja inclòs en la web, i en les pròximes setmanes s'inclourà material d'altres 30. El projecte continuarà fins que estiguen totes les bandes valencianes, que superen les 550. I una d'aquestes primeres bandes a entrar al projecte ha sigut La Nova d'Alcoi, nascuda en 1842. El seu president José Antonio Llinares ha mostrat el seu penar per tots els documents de bandes que es perderen en determinats moments, com en la guerra, però ara es mostra molt "content per tot el que es recuperarà. Segur que no hi ha tan sols música de banda, sinó també d'orquestra, i vertaderes joies".

El president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Ramón Más, ha agraït aquest projecte perquè fa molts anys que treballen per recuperar tot aquest patrimoni musical. Ramón Más explica que a la comunitat hi ha més de 550 societats musicals, 140 d'elles en la província d'Alacant. A més a més, el 30 per cent d'elles són entitats centenàries, i el 3 per cent tenen més de 200 anys. "Les societats musicals eren els únics conductors per a poder divulgar la cultura musical, sobretot en els pobles", explica Ramón Más, qui reconeix que "ens estem quedant admirats del potencial que hi ha en moltes de les nostres societats musicals".