El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La patronal demanarà al Consell que fomente les energies renovables a les nostres comarques

Una vintena d'empreses a les nostres comarques estan especialitzades en producció d'estructures i instal·lació d'energies renovables.

Representants de les patronals comarcals tenen previst reunir-se amb la Conselleria d'Economia Sostenible i Sectors Productius, titular de la gestió energètica.

Les associacions empresarials IBIAE, COEVAL i FEDAC demanaran al govern valencià avanços perquè les nostres comarques siguen "pioneres" en l'ús d'energies renovables per al sector industrial. Aquesta petició també es fa extensiva als Ajuntaments per tal que faciliten tràmits administratius o incentiven fiscalment la instal·lació d'aquesta tecnologia.

Representants d'aquestes tres associacions, que conformen la Plataforma de Reindustrialització, tenen previst reunir-se amb la Conselleria d'Economia Sostenible i Sectors Productius, titular de la gestió energètica.

Maria José Valor, Presidenta d'ACOPAC (Associació de Constructors i Promotors de l'Alcoià, el Comtat i la Foia de Castalla), sosté que "existeix una gran inquietud en el sector privat i particulars per l'ús de les energies renovables. Estem en una zona on hi ha incomptables recursos forestals, es podrien utilitzar per a subministrar calderes de Biomassa instal·lades en edificis públics. Això sense comptar el sol i les plaques fotovoltaiques".

En aquest sentit cal recordar la recent derogació de l'impost del sol, que ha alliberat el mercat i ha fomentat la creació d'empreses que es dediquen tant a la fabricació i instal·lació d'horts solars, com també a la instal·lació de kits de plaques solars en particulars. A les nostres comarques, aquesta derogació ha incentivat l'increment d'empreses especialitzades en producció d'estructures i instal·lació d'energies renovables, una vintena aproximadament, repartides entre Alcoi, Cocentaina, Tibi, Banyeres de Mariola...

La tasca dels Ajuntaments

També reclama la patronal major atenció per part de les administracions locals per a potenciar el sector empresarial i fomentar el consum d'aquestes energies. Així, María José Valor, opina que els Ajuntaments han de continuar incentivant fiscalment l'autoconsum en els tributs locals: IBI, ICIO i taxes per llicències. Paral·lelament, demana eliminar les traves administratives, perquè "aquestes instal·lacions d'autoconsum estan sotmeses a diferents autoritzacions administratives, entre altres a les preceptives llicències municipals d'urbanisme i d'activitat".