El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La planificació de Rodes evidencia discrepàncies entre socialistes i Compromís

Màrius Ivorra durant un sessió del plenari municipal d'Alcoi.

L'objecte de la polèmica va sorgir en el plenari del passat divendres 6 de març, arran de la negativa de l'alcalde Toni Francés d'acceptar una moció de Compromís, on demanava la creació d'un espai de consens amb diferents agents locals per a poder definir els usos del futur del projecte de Rodes.

Pareixia ser un dels únics punts d'acord entre Compromís i PSOE, almenys durant la legislatura passada, quan els de Màrius Ivorra van col·laborar estretament amb el govern municipal per a planificar el futur de l'Illa de Rodes. La situació pareix ser ara ben diferent, i així es va evidenciar en el plenari del passat divendres, on segons Compromís "es va viure un dels moments més autocràtics en democràcia a Alcoi".

La polèmica va sorgir arran de la negativa de l'alcalde Toni Francés d'acceptar en forma de moció una proposta de Compromís, on demanava la creació d'un espai de consens amb diferents agents locals per a poder definir els usos del futur del projecte de Rodes. La proposta va ser finalment retirada de l'ordre del dia per Ivorra, després de no ser acceptada com a moció. Segons aquest últim, "es tracta d'un fet que deixa clar que el govern socialista no té, ni ha tingut cap intenció en donar participació ni als partits polítics, ni a la societat, ni als sectors productius a l'hora de concretar el futur de Rodes".

Francés contradiu a Ivorra, al·legant qüestions de forma per a justificar la seua decisió. "Una moció no pot regular qüestions que siguen competència exclusiva de l'alcalde", apunta Francés, qui recorda que en el passat s'han viscut experiències similars: "Ens ha passat alguna vegada això d'acceptar un prec al plenari que després no ha tingut validesa". Segons Francés, la proposta hauria de ser presentada en forma de prec, encara que a Compromís tenen els seus dubtes al respecte: "La moció no és diferència res amb altres presentades i acceptades com la Mesa del Centre, el Consell Econòmic i Social o l'Observatori de l'habitatge", és per això que han decidit tornar a presentar la moció en el pròxim plenari "amb tots els beneplàcits legals perquè Francés no retalle la democràcia a Alcoi".

A pesar d'aquesta discrepància, ambdues formacions es troben d'acord en el fons de la qüestió, ja que l'alcalde assegura tenir prevista una reunió on convocar tots els agents econòmics i socials involucrats en el futur del parc tecnològic de Rodes.