El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La planta de reciclatge Piedra Negra modernitza les seues instal·lacions amb una inversió de 4 milions d'euros

Les instal·lacions reben els residus dels 37 municipis que conformen el Consorci Pla zonal de residus 7 àrea de gestió 2. El volum de tractament de material a la planta és de cent mil tones de material a l'any, i de 45 tones cada hora de forma automatitzada. 

Amb les millores fetes a les instal·lacions, que reben els residus d'Alcoi, Cocentaina, Muro i tota L'Alcoià i El Comtat,entre altres municipis, la taxa de recuperació ha ascendit fins al 9%, xifra superior a la mitjana espanyola. L'empresa gestora del servei ha implementat d'altra banda un servei web on els ajuntaments podran rebre informes actualitzats de la gestió dels seus residus.

Amb motiu del seu procés de modernització, aquest 17 d'octubre s'ha produït una visita institucional a la planta de Reciclatge i Compostatge Piedra Negra, ubicada a Xixona, que gestiona els residus dels 37 municipis que conformen el Consorci Pla zonal de residus 7 àrea de gestió 2. La presidenta del Consorci, Isabel López, ha visitat les instal·lacions en companyia del Director General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer, representants dels d'alguns dels 37 municipis del Consorci, i membres de Ferrovial, l'empresa adjudicatària del servei.

Respecte al profund procés de transformació que la planta ha experimentat, López ha assegurat que "la finalitat no era altra que la de complir amb la normativa vigent en matèria de recepció i tractament de residus", i encara que "l'esforç de l'empresa gestora i del Consorci ha estat molt important, no s'ha de parar ací; la planta ha de seguir millorant i ha de ser dotada de més i millors infraestructures". Així s'espera que ocórrega de cara a la finalització del 2019, quan es torne a obrir el concurs públic d'adjudicació per a la gestió de la planta.

El director regional de Ferrovial, Jorge Tejedo, ha assegurat que amb l'aplicació de la tecnologia més avançada als sistemes de tractament, "la planta està en disposició d'extraure el valor dels residus, aprofitant així els principis d'economia circular". Amb les millores assolides, Tejedo ha especificat que "la planta pot gestionar més de cent mil tones de material, amb una taxa de rebuig del 31%, i una de valoritzables entorn del 9%, molt superior a la mitjana europea".

 

Millores assolides

Entre les novetats de la planta destaca la nova nau de trituració, que permet el tractament dels residus voluminosos i de poda, així com la millora de la instal·lació de tractament biològic, amb què minimitzar l'automatització necessària del procés, reduint per tant els consums energètics.

A més s'ha habilitat un servei en línia, amb accés personalitzat per als responsables de cada ajuntament, per tal que puguen rebre informació en temps real sobre la gestió dels seus residus. El web generarà informes i estadístiques actualitzats, i permetrà l'accés gratuït a un servei de consulta de legislació.