El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Juan Francisco Ferrándiz, Escriptor

Juan Francisco Ferrándiz

La plata de Gaianes

Una remor trenca la tranquil·litat dels vells camins valencians... Les pedres tremolen i l’aigua dels tolls fa ones revelant que algú s’acosta... Els…

Una remor trenca la tranquil·litat dels vells camins valencians... Les pedres tremolen i l’aigua dels tolls fa ones revelant que algú s’acosta... Els camperols abandonen els camps per amagar-se als masos quan els veuen arribar, perquè en són molts i porten uns trabucs i navalles que gelen la sang! Quan la temible colla entra als pobles el veïnat tanca portes i finestres, però no tots s’espanten, hi ha qui bota d’alegria i exclama: “Ja han tornat!”.
 
Potser si teniu sort, els veureu passar. Us resultarà fàcil reconèixer-los, ja que són un singular estol de ferotges roders més un grapat de xiquets i xiquetes. Diuen que fa un temps viatjaren de Benimassot a terres castellanes per no sé què d’un tresor. Cantaven i reien, però d’això ja fa un temps. On van ara? Quina misteriosa aventura han decidit emprendre?
 
També se sap que a les nits, vora el foc del campament, els roders parlen d’un secret que anomenen: LA PLATA DE GAIANES. És un nou tresor? A qui pertany? On s’amaga? I, si com diuen és una missió impossible, com podran fer-se amb ell?
 
Estem a les portes d’una nova aventura dels entranyables xiquets i roders que es van conéixer a un celler en El tresor de Benimassot. La plata de Gaianes és el suggeridor títol que el seu autor, el mestre Paco Pascual Soler, ha escollit per a un conte dinàmic, divertit i ple de valors humans. Amb el rerefons històric de l’assalt a la sucursal del Banc d’Espanya de València, el més important colp mai donat per uns roders, Paco ens convida a creuar de nou el celler màgic i viure una aventura que capta l’atenció, adobada d’amistat, justícia social i, per descomptat, música i bon humor.
 
La plata de Gaianes és independent d’El tresor de Benimassot, però comparteix molts dels personatges i ens fa gaudir de noves peripècies. A més a més ens presenta tradicions, paraules i expressions valencianes, així com llocs emblemàtics del nostre territori. El llibre, molt ben editat i amb unes il·lustracions magnífiques de l’artista César Vilaplana Peña, porta un CD amb vint-i-una cançons temàtiques i exclusives de cantautors valencians de renom: Paco Muñoz, Andreu Valor, Dani Miquel, Anselmo Martí, Pep Gimeno, Botifarra, Josep Aparicio, Apa,  Ina Martí, Vicent Savall, Rubén Suàrez i els grups Gent del desert i Leukoners. El projecte, com feren amb el d’El tresor de Benimassot, també comptarà amb una divertida animació que recorrerà pobles i ciutats. En definitiva, aquest nou relat és una festa per als sentits i una boníssima experiència per a menuts i grans.
 
És hora d’eixir als camins i sumar-se a la divertida colla de roders i infants, és hora de tornar a gaudir d’un conte de Paco Pascual i, en definitiva, és hora de descobrir el secret de La plata de Gaianes! No us ho perdeu!
 
Juan Francisco Ferrándiz

 

La Plata de Gaianes es presenta aquest 19 d'octubre, a les 19 hores, al Centre Social Real Blanc de Cocentaina: i el pròxim 24 d'octubre, a les 19 h, a l'Àgora d'Alcoi.

La Plata de Gaianes es presenta aquest 19 d'octubre, a les 19 hores, al Centre Social Real Blanc de Cocentaina: i el pròxim 24 d'octubre, a les 19 h, a l'Àgora d'Alcoi.