El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La plataforma per la Gestió Pública de l'Aigua denuncia que l'Ajuntament paga despeses que haurien de ser assumides per Aqualia

Imatge genèrica d'una clau de bombeig i subministrament d'aigua.

En concret, parlen de l'electricitat perquè funcione el bombament d'aigua del dipòsit de Sant Antoni, que no té un quadre elèctric independent i pren l'electricitat del transformador del poliesportiu Francisco Laporta. La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l'Aigua calcula que en 15 anys han suposat 500.000 euros. 

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l'Aigua assegura que "la gestió privada de l'aigua és una font d'irregularitats, encara més davant d'una situació de falta de control". Fa poc recorregueren al Síndic de Greuges perquè asseguraven que l'Ajuntament no els oferia tota la informació al servei d'aigües. Ara denuncien que l'Ajuntament "assumeix gastos que corresponen a Aqualia".

Fan referència en concret a l'estació de bombament de Sant Antoni, que pren l'electricitat del centre de transformació del Francisco Laporta, i que en l'any 2001 "es va realitzar un projecte per a independitzar el quadre elèctric i contractar un subministrament independent". Però aquest projecte mai es va dur a terme, i des d'aleshores aquesta despesa l'assumeix l'Ajuntament. Des de la plataforma, prenent com a referència l'estació de bombeig de Sant Vicent, han estimat que el cost que s'ha estalviat Aqualia entre 2003 i 2019 ha sigut de més 500.000 euros. 

La plataforma assegura que la situació és així des de fa anys, excepte en l'any 2012 on, per a incrementar les tarifes, una de les justificacions fa referència al "cost energètic que ha de suportar la concessionària" en referència a aquesta estació de bombeig. "Tot i això, en les memòries dels anys posteriors s'indica que aquest cost torna a ser assumit per l'Ajuntament i no queda confirmat si ni tan sols el van pagar en 2012".

També asseguren que no és l'únic cas, sinó que l'estació de bombeig de l'Arsenal, rehabilitat l'any 2017 amb una subvenció de la Diputació, "pren l'electricitat del centre de transformació que abasteix el Col·legi del Romeral, de manera que Aqualia tampoc paga per aquest consum elèctric, que també és assumit per l'Ajuntament d'Alcoi". 

La Plataforma demana informació concreta a l'Ajuntament "sobre els motius pels quals no es va independitzar el subministrament elèctric del bombament de Sant Antoni; que indique en quins anys s'ha fet càrrec l'Ajuntament, de manera irregular, dels costos elèctrics que corresponen a l'empresa Aqualia; i que aclarisca quines són les persones responsables de la decisió d'assumir aquests costos". I insisteix en "la necessitat de recuperar la gestió municipal del Servei d'Aigües, bé siga directament per l'Ajuntament, bé a través d'una empresa íntegrament municipal (no una empresa mixta)". Recordem que els socialistes han mostrat intenció d'obrir aquesta via a partir del 2020, quan caduca l'actual contracta del servei.