El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Plataforma per la reindustrialització preveu un "escenari d'inestabilitat" davant l'augment de preus de les matèries primeres

Bobines d'acer / Plataforma

La solució és potenciar la indústria de proximitat, segons la Plataforma.

Alumini, acer, cotó o plàstic són algunes de les matèries que han encarit el seu cost segons les associacions empresarials de les nostres comarques que formen la Plataforma per la reindustrialització. També ho ha fet el transport internacional. COEVAL, IBIAE i FEDAC opinen que açò s'evitaria amb la indústria de proximitat.

La situació de l'Evergreen, el vaixell de grans dimensions que ha quedat travessat al Canal de Suez, ha evidenciat un problema com és l'encariment del transport i, com a conseqüència, a les matèries primeres o plàstic.


Les empreses de transformació de plàstics han vist com s'ha produït un increment significatiu del preu de les matèries primeres, superiors al 60% segons l'Associació Espanyola d'Industrials de Plàstics (ANAIP). A més, l'escassetat de polímers provoca que els transformadors d'aquesta matèria primera tinguen cada vegada més complicada la seua adquisició a preus raonables.


Quant al preu de l'alumini s'ha elevat un 45%. La consultora Fastmarkets calcula que la bobina d'acer laminat que costava 690 euros per tona el dia 13 de gener, va experimentar una alça de quasi un 10% en tot just un mes, i de fins a un 248% des d'agost. El preu del cotó ha patit una pujada quasi del 12% el mes de febrer passat. Aquesta volatilitat en els preus de les matèries primeres planteja un "escenari d'inestabilitat que no ajuda a les empreses", segons la plataforma que agrupa COEVAL, IBIAE i FEDAC.