El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Natxo Lara Jornet, Periodista

Natxo Lara Jornet

La primera Guerra de la història narrada pels mòbils dels ciutdans

No ens agrada als investigadors del Periodisme considerar vàlid el concepte ‘periodista ciutadà’, perquè no és el mateix ser un periodista amb un mòbil que un no-periodista (entés com a persona que no exerceix la professió i per tant, no ha passat per la Universitat).

Al mal anomenat ‘ciutadà periodista’ li falta el rigor, la capacitat de contrastar, la informació retrospectiva i la utilització del llenguatge correcte i adeqüat. Són alguns dels ingredients que caracteritzen els professionals de la ciència periodística.

Però amb l’asquerosa Guerra que acaben de fer esclatar aprofitant que el Covid ja no és el que era i que Casado ja ha caigut (sembla que Putin haja esperat que el president del PP isquera a plorar al congrés), el paper dels ciutadans és fonamental.

He llegit que els nostres bisavis deien que en alguns racons del país no hi va haver constància (bombes) que la Guera Civil. I els nostres avis, que es van assabentar de la Segona Guerra Mundial i dels camps de concentració molt després que acabara eixe lamentable conflicte. Només tenien la ràdio.

Les pelis de Rambo i Apocalipsis Now serviren els nostres pares per visualitzar què va passar a Vietnam.
I nosaltres, reberem imatges brutals de la Guerra més bèstia dels últims 50 anys en els Balcans. I fou de la mà dels corresponsals i fotògrafs que es jugaren la vida infiltrant-se en l’antiga Iugoslàvia.

Poc hem vist d’Afganistan i de la caiguda de les Torres Bessones de Nova York. Però ara, sí, els mòbils, apèndix del cos humà, estan servint com a narradors del que està passant en Ucraïna.

De la mateixa manera que en la "Cremà" d’una falla o en l’aparició de Sant Jordiet, milers de mòbils il·luminen l’esdeveniment, en la Guerra, absolutament tots els ciutadans tenen la capacitat de gravar i mostrar al món les barbaritats que estan passant gràcies al telèfon.

Però, com pot ser que en 2022 estiguen matant-se a tirs i bombes? De veres?

Res queda immune, tot es retransmet i, sense que servisca de precedent, la meua teoria que diu que el ‘ciutadà periodista’ no existeix, se n’ha vingut avall.

Espere que, com que tot es pot veure quasi immediatament gràcies als WhatsApp que ens estan arribant de familiars d’ucraïnesos repartits pel món i que els reben directament del rovell de la Guerra, el conflicte avergonyisca el món i obligue els dirigents (els que bramen i els que callen) a aturar aquesta barbaritat. Un fet absolutament increïble, però que està passant.

 

  • Res queda immune, tot es retransmet i, sense que servisca de precedent, la meua teoria que diu que el ‘ciutadà periodista’ no existeix, se n’ha vingut avall.