El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La quarantena millora la qualitat de l'aire. Es redueix a la meitat la contaminació per diòxid de nitrogen

Ecologistes en Acció ha presentat un nou informe sobre l'impacte en la qualitat de l'aire de la reducció del trànsit que s'ha prodüit durant el període de confinament a causa de la pandèmia de la COVID-19.

'Menys cotxes, més salut'. Aquesta és la conclusió més directa a què podem arribar amb l'estudi elaborat per Ecologistes en Acció, on s'analitza el positiu impacte que ha tingut en l'aire la reducció del trànsit a causa del confinament. En Alcoi, la contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) s'ha reduït a la meitat.

Els mesuraments recollits en Alcoi corresponen al termini del 14 de març (inici de l'estat d'alarma) i el 30 d'abril. Si ens fixem en els valors de l'any passat, la reducció de NO2 és del 45%; en canvi, si la comparació es fa amb els valors mitjans del mateix període durant els 10 anys anteriors (de 2010 a 2019), és encara major: un 56% (d'11,03 a 4,85 µg/m3).

El diòxid de nitrogen és el contaminant típic que expulsen els tubs d'escapament dels automòbils, raó per la qual la seua evolució està lligada directament a les emissions del trànsit motoritzat, que n'és la font principal a les ciutats. El diòxid de nitrogen provoca cada any a Espanya al voltant de 7.000 morts prematures, segons l'Institut de Salut Carlos III i l'Agència Europea de Medi Ambient.

El seguiment en Alcoi es fa a partir de l'estació de mesurament que la Generalitat té instal·lada a la Zona Nord. Encara que els nivells de NO2 que es registren habitualment a Alcoi estan lluny dels límits legals que marca l'OMS, els ecologistes recorden que les dades d'Alcoi són bastant baixes perquè l'estació de control no és una estació per al trànsit; "molt probablement els nivells serien molt superiors si estiguera localitzada a prop de vies com els carrers d'Entença, l'Alameda o Santa Rosa".