El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

“La Setmana Santa mai se suspén, sempre existeix”

Enguany se suspenen tots els actes de Setmana Santa al carrer.
  • La Setmana Santa d’Ontinyent va ser declarada Bé d’Interés Turístic Local en agost de 2020.

  • Els actes litúrgics podran seguir-se, en directe, a través de YouTube.

Aquest serà el segon any sense actes multitudinaris degut a la Covid-19. No obstant això, “la Setmana Santa mai se suspén, sempre existeix”, ens explica Santiago Martínez, secretari de la Junta de Germandats i Confraries de Setmana Santa d’Ontinyent.

Com afecta la situació actual a la celebració dels actes previs a la Setmana Santa?

“En primer lloc, enguany, la presentació del cartell de la Setmana Santa i el pregó no van a celebrar-se perquè no entenem el fet de pregonar una festa que no va a eixir al carrer. Pel que fa a la presentació del Llibre Programa, tampoc podrem celebrar-ho. Hem fet un tríptic informatiu dels actes litúrgics que van a realitzar-se i hem presentat un cartell amb intenció de deixar constància que la Setmana Santa seguirà celebrant-se. El que hem de tindre clar és que la Setmana Santa mai se suspén, el que no es pot fer són els actes multitudinaris i al carrer.”

S’ha contemplat la possibilitat de celebrar algun acte al carrer?

“Seguint les recomanacions de l’arquebisbe de València, qui ha demanat que s’eviten les processons que puguen suposar un cúmul de gent, hem decidit que no farem res al carrer. No obstant això, hi ha una sèrie d’actes que se celebraven al carrer que han sigut repensats per a poder retransmetre’ls, des de dins de les esglésies, per YouTube”.

“A més, cada any s’ha organitzat un Via Crucis Interparroquial a Santa Anna que, des del confinament de l’any passat, no s’ha pogut fer presencial. Enguany, els municipis d’Ontinyent, Agullent i Aielo de Malferit han decidit que, tot i que no anem a fer cap processó, ens encarreguem nosaltres de realitzar aquest Via Crucis de manera virtual. Es gravarà i ho emetrem pel nostre canal de YouTube. Cada confraria s’encarregarà de fer una estació”.

A l’interior de les esglésies, a banda de les celebracions litúrgiques, hi ha algun acte que vaja a celebrar-se?

“Normalment, el dia del pregó, el Nou Orfeó d’Ontinyent ofereix un concert de música sacra en sufragi dels confrares difunts. Enguany, com hem dit, no hi haurà pregó, però aquest dissabte 20 de març, a les 18.00 hores, celebrarem aquest concert a l’església de Santa Maria”.

¿Hi ha algun acte que les i els confrares trobeu a faltar especialment?

“Al confrare, com tot fester, el que més li agrada és eixir al carrer. A nosaltres el que més ens agrada, per regla general, és eixir en processó. Aquest és el tercer any que no podem eixir al carrer: fa tres anys degut a la pluja i aquests dos últims per la Covid-19. Tot i que totes les germandats i confraries organitzen les seues processons, la processó del Santo Entierro és especial”.

“L’única processó que tenim a Ontinyent en què participen tores les confraries és el Santo Entierro. Abans únicament se celebrava aquesta processó, i per això és un acte al qual les veïnes i veïns de la ciutat tenen molta estima. Es tracta de l’única processó en què participen les onze imatges de la Setmana Santa d’Ontinyent”.

 

Un particular ha donat a la parròquia de Sant Rafel la imatge de La Burreta, la qual serà beneïda enguany. Aquesta nova imatge representa l’entrada de Jesucrist a Jerusalem.

 

Enguany podríem dir que ja conegueu com està la situació, però, l’any passat, la Setmana Santa va ser una de les festivitats més colpejades pel confinament. ¿Que va suposar que decretaren l’estat d’alarma pocs dies abans de la Setmana Santa?

“L’any passat, tot just abans de l’inici del confinament, ja teníem preparat el Llibre Programa. A set dies de la seua presentació van decretar l’estat d’alarma en tot el país i el llibre es va quedar fet però sense poder presentar-se. A més, açò va suposar una despesa perquè no vam realitzar cap cobrament per publicitat. L’any passat ens va pillar de colp, no sabíem exactament que estava passant i ho teníem tot preparat des de temps abans. En 2021, en gener, ja vam decidir que únicament anàvem a realitzar-se els actes als interiors de les esglésies”.

Tenint en compte que, a causa de les pluges del 2019 i la crisi sanitària d’aquest últim any, les germandats i confraries d’Ontinyent fa tres anys que no poden celebrar les seues processons, ¿ha afectat açò al nombre de persones que formen part de la Setmana Santa?

“Realment, quant a confrares, no hem notat un nombre significatiu de baixes ni d’altes. Algunes germandats han incrementat mínimament els seus membres i d’altres els han reduït, però res significatiu. En total, a Ontinyent, estem al voltant de 500 confrares davant les més de 1000 persones d’altres localitats. Tenim intenció de potenciar la Setmana Santa d’Ontinyent, però aquests últims anys ha resultat impossible. En 2016, 2017 i 2018 vam veure que la gent d’Ontinyent eixia al carrer a veure les processons, i això és el que volem i pel que estem treballant, per potenciar la nostra Setmana Santa”.