El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La tardor fa resplendir la naturalesa del nord

La tardor és un temps d'especial bellesa per als boscos del nord, per a aquelles regions que han sabut mantenir la seva naturalesa intacta. Catalunya resplendeix en un gresol multicolor quan arriba aquesta estació.

 

La bellesa de la tardor està relacionada amb la tranquil·litat, amb el transcórrer del temps de forma assossegada, amb mirar a través de la finestra com les gotes d'aigua es fundin i acceleren la seva caiguda. És una època en la qual respirar la humitat en la profunditat de boscos coberts de fulles i extasiar-se en la contemplació dels colors ocres, daurats i verds dels arbres. La tardor és temps de reconciliació amb un mateix i amb el que li envolta.

Catalunya brilla amb especial intensitat quan arriba la temporada tardorenca. És el moment de sortir a contemplar i a sentir la vida de la seva serra, caminar per les seves solitàries platges, i descobrir els molts racons d'extraordinària bellesa d'aquesta terra privilegiada que, a la tardor, saca el millor de si.

 

Lloc per visitar a la tardor a Catalunya

No són pocs els llocs des d'on contemplar la bellesa natural de la tardor a Catalunya. I és que la combinació i confluència de mar i muntanya fan que aquesta regió es posicioni com un enclavament ideal per a una escapada en aquest moment de l'any.

La naturalesa esclata en tota la seva esplendor quan desplega aquest ventall tan peculiar de colors amb tons torrats, vermells i grocs. És el moment d'abrigar-se i pujar als cingles, internant-se en aquests boscos espessos i màgics que manté la regió catalana, cuidant-los amb manyaga i dedicació.

 

El Ripollès i l'Alta Garrotxa

Encara s'és a temps. Per a molts especialistes en micologia, aquest és el moment perfecte per a perdre's en els ambients d'alta muntanya i buscar bolets al Ripollès en la capçalera del Ter. Des del mes de maig fins a finals d'octubre o principis de novembre, és la millor època de l'any per a caçar bolets o viure les fires que se celebren per tota aquesta comarca.

Els bolets més freqüents són els ceps o boletus, el marçot, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, trompeta de la mort o el molleric. Es troben entre avellaners, freixes i bedolls en les zones més enfonsades de la ribera.

 

La Garrotxa

Una zona boscosa com la Garrotxa, situada al nord de Catalunya, en la conca alta del riu Fluvià, el riu Brugent, les capçaleres de la Muga i el torrent de Llémena, no pot deixar de visitar-se per a extasiar-se amb el veritable plaer que proporciona la naturalesa primitiva dels boscos humits i profunds del nord de la península Ibèrica.

Concretament, Fageda d´en Jordà és considerat pels experts com un dels boscos més bonics del país. I no és per a menys, perquè es tracta d'una fageda realment excepcional que s'ha assentat i desenvolupat sobre la bugada de la lava que va sortir comiat del volcà de Croscat.

 

Turisme rural a la muntanya

Una escapada a la muntanya i pernoctar en una casa rural Catalunya és, possiblement, la millor manera d'apropar-se a la tardor en la natura d'aquesta regió. Poques coses es poden comparar amb unes cases amb llar de foc, sentint ploure sobre els arbres o veient nevar des de la finestra.

Els millors llocs per a fer turisme rural a Catalunya, segons els especialistes i bloguers de viatges, es reparteixen entre La Vall de Núria, a la província de Girona, l'esmentada La Fageda d´en Jordà, a la Garrotxa, el Cardona, a Barcelona, les rutes possibles pels pobles medievals de Girona i el Delta de l'Ebre.

 

Voltants de Barcelona

Però també es poden llogar cases a prop de Barcelona per a tenir a l'abast tot un món de naturalesa tardorenca per descobrir i gaudir, com per exemple el Montseny, aquesta gegantesca taca verda confrontant amb Barcelona, encara que part d'ella s'introdueixi dins de la mateixa Girona. El Berguedà és una altra comarca que bé mereix una visita, a mig camí entre el Pirineu i la plana central catalana, el protagonista de la qual és el riu Llobregat.

 

La muntanya de Pedraforca

La seva espectacularitat no varia amb el pas de les estacions, però és a la tardor quan adquireix una bellesa inèdita amb el canvi de color que aquesta estació imprimeix en els boscos que descansen en el seu vessant. La forma tan peculiar que té aquesta muntanya, amb dos cims gairebé a la mateixa altura, li ofereix una espectacularitat sense igual.

Parc nacional d'Aigüestortes, els pobles de la Costa Brava, els arrossars del Delta de l'Ebre i les seves platges, el mil·lenari poble de Besalú, Alpens i el seu entorn rural, l'ambient i l'entorn medieval de Guimerà a Lleida, tota la comarca del Priorat, amb especial interès en un dels pobles més petits i bonics de tota Catalunya; la Siurana, la Reserva Natural Parcial del Congost de Mont-rebei i, per descomptat, la màgia de Montserrat són altres llocs que no han de deixar-se enrere els turistes que vulguin descobrir la tardor a Catalunya.