El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La unió i el treball entre municipis, base del Pla d'Acció Territorial de les Comarques Centrals

María José Salvador, consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori: "Tots haurem de cedir una part de les nostres competències municipals en benefici d'eixe àmbit supramunicipal, d'eixe interés general i bé comú que es generarà en les comarques centrals".

L'esborrany del Pla d'Acció Territorial de les Comarques Centrals es publicarà en els pròxims dies al DOC. Abarca 8 comarques en 6 àrees funcionals, on viuen més de 800.000 habitants en 185 municipis. Detallarà els avantatges i singularitats de la zona, i arreplegarà projectes necessaris, una zonificació conjunta d'àrees ambientals i industrials o reivindicacions dels sectors empresarials.

Alcoi ha acollit la presentació de l'esborrany del Pla d'Acció Territorial de les Comarques Centrals, un extens document on s'analitzen les oportunitats i debilitats al nostre territori i s'estipulen les propostes necessàries per a millorar la competitivitat i la cohesió del territori. "És un instrument que abordarà de manera transversal qüestions de mobilitat, infraestructures, urbanisme i paisatge", explica la consellera d'habitatge María José Salvador, qui ha presentat el PAT de les Comarques Centrals a l'Àgora davant alcaldes i empresaris.

La consellera Maria José Salvador, i Toni Francés com a president del Consorci de les Comarques Centrals

El PAT de les comarques centrals abasta 8 comarques en 6 àrees funcionals, amb 185 municipis i més de 800.000 habitants. De la Safor a la Foia de Castalla. Un entorn molt heterogeni, però "amb punts de trobada". I que atendrà a les singularitats pròpies de la zona, com per exemple la gran quantitat de terreny natural i protegit que tenim, el 58 per cent de la zona, una xifra més alta que la mitjana valenciana. O també atendre a les necessitats d'industrialització de les empreses, amb sol industrial de qualitat que ha de ser mancomunat.

Aquesta és una de les paraules claus del PAT: la mancomunitat i l'àmbit supramunicipal. Lluís Ferrando Calatayud, secretari autonòmic d'urbanisme, diu que "no té lògica que hi haja un tractament paisatgístic o d'usos diferent, d'un terme municipal al del costat. La gestió ha de ser mancomunada, i això sempre és complicat quan som més de 100 alcaldes". Per això el PAT incideix molt en la col·laboració i gestió conjunta entre municipis, tant en aspectes mediambientals com en qüestions de sol industrial o polígons. La consellera reconeix que en àmbits socials o culturals ja s'ha treballat de manera mancomunada amb èxit, i ara cal traslladar-lo a altres sectors com l'industrial: "no es tracta de si el polígon industrial està en Alcoi o en Cocentaina, sinó que s'ha de buscar la millor ubicació, i això ho identificarà el PAT".

Alcaldes i empresaris omplin l'Àgora en la presentació del PAT

El Pla d'Acció Territorial també vol ser un lloc on els agents empresarials reivindiquen i facen latents les necessitats i reivindicacions del seu sector. Per això s'ha posat a disposició una adreça electrònica: planificacion_territorial@gva.es on es poden enviar propostes. El PAT és un treball a llarg termini. Es preveu tindre un esborrany definitiu a finals del 2019 per a licitar la redacció definitiva.

Tècnics de conselleria han detallat l'estat de l'esborrany del PAT de les Comarquesa Centrals