El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La UPV participa a la Fira Modernista amb la col·locació de la primera pedra de l’Edifici del Viaducte

L’acte es va celebrar el passat 23 de setembre amb una posterior visita guiada i teatralitzada per les entranyes de l'edifici del Viaducte, que va acollir també l'Hospital de solidaritat internacional ‘Suec-Noruec’ en temps de Guerra Civil, i posteriorment, presó durant el Franquisme.

100 anys fa que es va col·locar la primera pedra de l'Edifici del Viaducte que acolliria l'Escola Industrial, que anys després es va adherir al campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica. Amb motiu de la Fira Modernista, i vestits d'època es va recrear aquest moment.

Més de 500 persones amb indumentària de l’època modernista van ser a la recreació de la col·locació de la primera pedra de l’Edifici Viaducte, que es convertiria en l’Escola Industrial i anys després en el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

100 anys després, el Ministre Salvatella, el director de l'Escola Industrial, José Cor Merita, el cronista i l'alcalde de la ciutat, el bisbe i el Marqués de Sant Jordi, van viatjar en el temps per a celebrar el primer centenari de la col·locació d’aquesta ‘Primera Pedra’.

L’acte es va celebrar el passat 23 de setembre amb una posterior visita guiada i teatralitzada per les entranyes de l'edifici del Viaducte, que a més d'Escola Industrial i Escola Politècnica, amb anterioritat va acollir l'Hospital de solidaritat internacional ‘Suec-Noruec’ en temps de Guerra Civil, i posteriorment, presó durant el Franquisme.

En la vesprada del dissabte, amb la col·laboració d'actors i actrius del grup de Teatre del Campus i amb el mateix director del centre, Pau Bernabeu, encarnant al Ministre Salvatella, es va escenificar la posada de la ‘primera pedra’ en la mateixa porta de l'edifici.

Pau Bernabeu, o el que és el mateix, el senyor Ministre de 1923, va agrair a l'empresariat d'Alcoi la cessió del terreny en 1906, i al president del govern, José Canalejas, el suport per a la construcció del Viaducte entre 1923 i 1936 i va citar als presents a repetir l'esdeveniment dins de 100 anys..

Amb posterioritat, els assistents van visitar l'edifici amb l'ajuda als actors de l’EPSA que van teatralitzar la presència de la primera enginyera química d'Espanya, María Cegarra Salcedo, o van recordar la figura del gran poeta alcoià, Joan Valls, que va estar empresonat en els soterranis del Viaducte en els anys 40.

Els assistents van recórrer les diferents plantes de l'edifici i van poder observar maquinària i material docent de gran valor històric i acadèmic, reunit pel subdirector del Campus, José María Gadea, i el professor, Isaac Montava, en els últims anys.

A l'acte va acudir l'alcalde i el vicealcalde d'Alcoi, Toni Francés i Àlex Cerradelo i la comunitat universitària alcoiana en ple, així com directors d'Escoles i de departaments de la UPV i els vicerectors: Juan Carlos Cano Escribá (Vicerector de Professorat i Ordenació Acadèmica), José Pedro García Sabater (Vicerector de Planificació, Oferta Acadèmica i Transformació Digital); Salvador Coll Arnau (Vicerector d'Innovació i Transferència); Alberto Conejero Casares (Vicerector d'Estudiants i Emprenedoria); María del Val Segarra Oña (Vicerectora d'Organització d'Estudis, Qualitat, Acreditació i Llengües) i Santiago Guillem Picó (Vicerector / Director Delegat de Diàleg Social, Prevenció, Conciliació i Esport).