El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La UPV rendeix un emotiu homenatge a María Cegarra, primera dona pèrit química a Espanya, qui va estudiar a Alcoi

Aquest dimarts s’ha inaugurat un mural realitzat també per dues dones, les artistes argentines Vanesa Galdeano (arquitecta) i Anali Chanquia

María Cegarra va muntar un laboratori d'anàlisi industrial destinat a facilitar els minerals de la serra a la seua localitat natal, La Unión. També va crear i patentar un cement per a sellar calderes industrials.La científica també va destacar per escriure poesia.

El 7 de maig de 1928 María Cegarra aconseguia el seu títol de pèrit química i ho feia a l’antiga Escola Industrial d’Alcoi, aleshores situada a l’actual Mercat de Sant Mateu. L’Escola Industrial és l’avantsala de l’actual campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, que ara vol donar visibilitat a les dones dins de la ciència i la investigació.

Aquest dimarts s’ha inaugurat un mural realitzat també per dues dones, les artistes argentines Vanesa Galdeano (arquitecta) i Anali Chanquia que plasmen a un retrat central la imatge de María Cegarra, amb un joc de perspectives , característica principal de les autores.

L’emotiu homenatge ha comptat amb la participació de la família de Cegarra, amb la presència del seu nebot Javier Cegarra, i altres membres. El nebot ha descrit a la seua tia com una dona molt peculiar i única que quan va acabar el peritatge a Alcoi, va tornar a La Unión, localitat de naixement, on va muntar un laboratori d’anàlisis industrial per a l’anàlisi dels minerals de la serra. Amb el temps va patentar un cement especial per a sellar les calderes industrials.

La científica més tard es va dedicar a l’ensenyament mentre mantenia el laboratori. A més, junt amb el seu germà major va crear una editorial, gràcies a l’amor que també sentia per la literatura i la poesia. Cegarra va escriure el seu primer llibre de poesia en 1935.

El mural ha sigut inaugurat en un acte que ha comptat amb l'assistència del rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capella; el director del campus d'Alcoi, Pau Bernabeu; els regidors de l'Ajuntament d'Alcoi, Raúl Llopis i Jordi Silvestre i l'alcalde de la Unió, localitat natal de l'homenatjada, Pedro López.

El rector ha destacat la importància d’este acte, que és la continuació del programa de la UPV ‘Dones de ciència’ conjuntament amb el centro d’Innovació Las Naves del Ajuntament de València, que busca posar en valor el que han fet les dones en la ciència i la tecnologia: “María Cegarra era una persona molt singular que va aconseguir ser pèrit química en un moment històric molt complicat en el que va tindre que lluitar molt i a més va estudiar ací a Alcoi”.

Es tracta del mural número 28 de tota una col·lecció que rendeix homenatge a figures femenines destacades dins del món de la ciència. L’objectiu d’aquest projecte és que seguixca  creixent durant el pròxim curs 2022-23. I ho farà amb la inauguració oficial de tres nous murals, en el CEIP El Cid de Mislata, l'IES Conselleria (València) i l'IES Almussafes.