El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Vall de Seta imagina el seu futur

Benimassot, un dels pobles de la Vall de Seta. Imatge facilitada per Sost4

Els dos tallers tindran lloc a Balones, el 24 i el 31 d'octubre en horari de matins. Cal inscripció prèvia al correu electrònic alejandro.sost4@gmail.com.

7 municipis del Comtat, els de la Vall de Seta, s'uneixen per a repensar el seu futur i centrar-se en un camí que els done possibilitats amb l'ecoturisme. I ho fan com a projecte comunitari, amb dos tallers oberts a tota la ciutadania per a sumar "accions individuals diverses però totes elles encaminades a un mateix fi". Si vols participar, t'oferim tota la informació.

Gorga, Balones, Benimassot, Tollos, Quatretondeta, Fageca i Famorca formen la Vall de Seta, un indret únic a l'interior de les comarques ple d'ametlers i oliveres. I com tots els municipis d'interior, busquen la via de reinventar-se, de trobar un sector i una forma de vida que els permeta quedar-se al poble. Però en lloc de buscar cadascú el seu camí, s'uneixen en un projecte col·lectiu sota el nom Imagina la Vall de Seta.

Darrere de la idea està Alejandro de la Vega, de la consultoria Sost4 Ecoturismo y Sostenibilidad. Ha rebut una subvenció de la Diputació d'Alacant per a fer un estudi de les riqueses de la Vall de Seta, i dissenyar una sèrie de rutes per la zona. I és conscient que si es vol aconseguir un canvi de veritat, es necessita implicació, ha de ser un projecte col·lectiu. Va fer diversos tallers l'any passat amb molt bona acceptació del veïnat, i els ajuntaments s'han sumat a poc a poc al projecte. Ara, com diu Alejandro, cal "motivar a la gent cap al canvi, perquè estan en perill d'extinció. Sense platja, sense indústria i amb ja poca agricultura; però els queda una naturalesa extraordinària".

Alejandro de la Vega ha organitzat dos nous tallers aquest mes d'octubre, oberts a tota la ciutadania, perquè coneguen les possibilitats d'endinsar-se en l'ecoturisme. Perquè hi ha moltes i diverses possibilitats, com oferir espais d'allotjament turístic, rutes per les oliveres, menjars, o fins i tot activitats com l'arreplegada de l'ametla. Sense comptar en les idees que encara no han sorgit. I que poden permetre als habitants de la Vall crear la seua pròpia ocupació. 

En els tallers també s'informarà de les ajudes a les quals pot optar de la Diputació d'Alacant o del Ministeri de Foment. De fet la Diputació col·labora perquè si aquesta interacció col·lectiva funciona per revitalitzar la Vall de la Seta, la idea s'exportarà a altres zones de la província.

Els tallers seran aquest 24 i 31 d'octubre, en horari de 9 a 14 hores a la plaça Martí Gadea d'Els Pinets, a Balones. Per les limitacions d'aforament pel coronavirus, es requereix inscripció prèvia al correu alejandro.sost4@gmail.com.