El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La verema arriba a l'IES Serra Mariola de Muro, i els estudiants arrepleguen 250 quilos de monestrell

250 quilos de monestrell arreplegats a l'IES Serra Mariola/El Celler
El projecte de microvinya en l'institut murer compleix 10 anys

Els estudiants de l'IES Serra Mariola de Muro han plantat el raïm, han vist créixer les vinyes i les han cuidat, i ara, arribat el moment, han fet la verema corresponent. Han arreplegat fins a 250 quilos de raïm de la varietat monestrell en molt bon estat. Ja són 10 anys que l'institut col·labora en aquest projecte del Celler de la Muntanya, que apropa als xavals al món de l'agricultura més nostra.

Ja són 10 anys els que l'IES Serra Mariola de Muro i el Celler de la Muntanya col·laboren en un projecte de microvinya conjunt. En la verema d'enguany s'han arreplegat fins a 250 quilos de monestrell en molt bon estat. Els estudiants de l'institut murer han aprés tot el procés, han vist créixer el raïm, l'han tallat, i fins i tot una alumna de Muro i una altra d'intercanvi procedent de França, han xafat el raïm per a saber què se sent.

Juan Cascant, director del Celler la Muntanya, explica que el procés ha de complir amb 5 requisits que garantisquen un segell de qualitat, per això aquestes condicions s'exigeixen a tot aquell que participa en els projectes de microvinya. Primer que res, es demana un pagament just del producte. En segon lloc, s'exigeix un treball respectuós amb el Medi Ambient. També es demana a les empreses que participen que estiguen involucrades en la societat, ja que aquestes accions volen més dinamitzar un sector que buscar guanys directes. En tercer lloc, i vinculat al segon, és la necessitat de fer un màrqueting coherent, "no en funció de la butxaca sinó interactuant amb els actors, i junt amb el poble i la societat. La butxaca normalment està seca i cal buscar alternatives". I per últim, es demana que hi haja connexió amb l'educació, ja que un dels objectius principals és fer arribar el món de la microvinya i l'agricultura als més joves.

Però a més de l'IES Serra Mariola, el Celler la Muntanya treballa amb micro vinyes en altres centres educatius, com l'IES Manuel Broseta de Banyeres, on s'ha treballat amb un altre tipus de raïm, la tintorera. També hi ha un espai de microvinya a l'IES Andreu Sempere d'Alcoi.

Per cert, que tot aquell interessat en el món de la microvinya té una oportunitat única a finals d'aquest mes amb un curs que organitza la Universitat d'Alacant en els seus campus d'Alcoi, Muro i Ontinyent. Es parlarà de la microvinya com a ferramenta per a l'ecosistema empresarial rural. Tota la informació en aquest enllaç.