El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La violència masclista incrementa a Alcoi en els joves d'entre 18 i 30 anys

Reunió / Ajuntament d'Alcoi
92 dones han patit casos de violència de gènere des de gener fins maig

Les agressions cada vegada es produeixen en edats més primerenques, i que la franja d’edat on major increment de casos s’ha donat és la d’entre els 18 i els 30 anys. Des de l'Ajuntament recorden que les campanyes de formació s'estan fent "des de fa temps a Alcoi", però "haurem de revisar tot el que es fa i intensificar les accions, ja que ens preocupa molt les edats en què estan produint-se els casos de violència masclista", segons Aroa Mira

La Policia Local i la Nacional han donat a conèixer les dades de violència masclista en els primers 5 mesos del 2018 a Alcoi. El resultat no és gens afavoridor, ja que una de les conclusions és que les agressions cada vegada es produeixen en edats més primerenques, i que la franja d’edat on major increment de casos s’ha donat és la d’entre els 18 i els 30 anys. La Policia Local ha tingut constància de 30 casos, mentre que la Policia Nacional d’altres 62. Per tant, 92 dónes han estat afectades a Alcoi durant els primers 5 mesos d'any.

Aquestes xifres s'han comunicat en la reunió de seguiment del sistema Viogen, encarregat de fer un seguiment integral dels casos de violència de gènere. D’altra banda, la Policia Nacional ha realitzat entre gener i juny 50 atestats per casos de violència de gènere, el 59% dels quals s’ha arxivat i per tant no ha requerit mediació judicial.

A l’encontre del divendres es donaren cita els següents agents, segons ha informat l'Ajuntament d'Alcoi en un comunicat: la Cap d’Unitat contra la violència contra la dona de la Subdelegació del Govern, Purificación Algaba; els regidors alcoians de Polítiques Socials i Seguretat, Aroa Mira i Raül Llopis, respectivament; el comissari de la Policia Nacional d’Alcoi, Jesús Sánchez; el subinspector del Cos Nacional de Policia, Luis Sansalvador; l’Intendent Cap de la Policia Local, David Lerma; les dues responsables de VIOGEN en la Policia Local; la lletrada de l’Oficina d’Atenció a les víctimes, Mónica Corbí; la gerent de l’Àrea de Salut, Roser Falip; l’agent d’igualtat Rut Tomàs; i el director d’Atenció Primària, Rafa Vàzquez.

Plans de prevenció

Des de l'Ajuntament recorden que les campanyes de formació s'estan fent "des de fa temps a Alcoi", tant per part de Rut Tomás, l’agent d’igualtat de l’Ajuntament, com des de la Policia Nacional com des d’associacions com ACOVIFA amb formació als centres educatius. El consistori destaca la realització del Pla Municipal d’Igualtat així com de la recent campanya en festes de Sant Jordi.

Aroa Mira, regidora d'Igualtat, apunta que "cada vegada els centres ens demanen formació en classes d’alumnes més joves pel que hem hagut d’adaptar els continguts. No obstant això, haurem de revisar tot el que es fa i intensificar les accions, ja que ens preocupa molt les edats en què estan produint-se els casos de violència masclista".

Un dels avanços "molt beneficiós" per a les víctimes és el trasllat de l'Oficina d’Atenció a la Víctima als nous jutjats. Mira recorda que "les afectades tenen a un mateix espai tots els serveis necessaris per a casos de violència de gènere". L’Oficina ha reforçat recentment la seua plantilla amb una psicòloga, "incorporació àmpliament demandada per les víctimes".

Cal dir que l’Oficina d’atenció a la víctima també disposa d’un servei telefònic d’atenció i protecció a les víctimes de la violència de gènere (ATENPRO), a través del qual s’han enregistrat 124 incidències, cap d’elles que presentara "risc extrem", segons el comunicat municipal. En Alcoi, 43 víctimes de la violència de gènere són receptores d’aquest servei.