El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Ajuntament aprova el Pla General Estructural a dos dies de les eleccions municipals

Imatge del plenari, amb l'absència de l'alcalde Toni Francés per motius personals.

L'aprovació de l'última versió del PGE s'ha produït a penes dos dies abans de finalitzar la legislatura, una celeritat que ha estat criticada per alguns grups municipals durant la celebració del plenari d'aquest 24 de maig.

L'últim plenari de la dècima legislatura a l'Ajuntament d'Alcoi ha estat l'escenari de l'aprovació de la proposta final del Pla General Estructural, el document que determinarà el futur de la ciutat en matèria urbana. Partit Socialista, Compromís, Ciutadans i els regidors no adscrits han votat a favor, mentre que Guanyar i Partit Popular s'han abstingut en la votació, qüestionant el moment escollit per a l'aprovació del document.

El regidor de Territori, Manolo Gomicia, ha justificat el caràcter d'urgència en l'aprovació del document, al·legant que l'actual corporació municipal "ha de ser l'encarregada de dur endavant aquest tràmit", evitant que la tasca caiga en mans de la nova corporació que es puga formar després de les eleccions del 26 de maig. La celeritat a l'hora de presentar al document no ha acontentat a Guanyar Alcoi i Partit Popular, formacions que han criticat l'escàs marge de temps per a revisar tota la documentació. "Una vesprada i una nit hem tingut per a consultar el document abans de la seua aprovació", ha assegurat Rafa Miró, portaveu dels populars, el qual considerava "insuficient" el marge donat. Estefania Blanes, en nom de Guanyar Alcoi, també ha remarcat la "irresponsabilitat" d'aprovar el PGE quan falten dos dies per a les eleccions. D'altra banda, ha remarcat desacords respecte al contingut del pla, com per exemple la consideració de barrancs com a zones verdes, o la reducció de terrenys per a la construcció d'habitatge públic.

Gomicia ha recordat que el document que s'aprova ara és la versió estructural, deixant la porta oberta a futures aportacions per a la versió detallada. També ha fet èmfasi en l'aspecte "viu" del document, el qual romandrà obert a les aportacions de futures corporacions municipals. Aquest últim argument, el del seu caràcter obert, és el que ha apuntat la portaveu de Compromís Anna Climent per a justificat el vot favorable de la seua formació. "Considerem que el model de ciutat compacta que defén Compromís ha calat a l'hora de definir el document" ha assegurat Climent, qui també s'ha mostrat satisfeta per algunes modificacions, com ara la de l'ampliació del perímetre de protecció de l'aqüífer del Molinar.

Respecte al model de ciutat "compacta i sostenible" que els socialistes han defensat en el pla, el Partit Popular ha fet veure al plenari la seua disconformitat amb aquesta idea, proposant per contra un model que opta pel "desenvolupament". En aquest sentit, Miró ha considerat que els 400.000 m² de sòl industrial que contempla el document no són suficients, i que ells demanaven en les al·legacions una previsió de 2 milions de m², demanda que ha sigut denegada.

Durant el període d'al·legacions s'han presentat 31 d'elles, de les quals 6 s'han contemplat totalment o parcialment. La resta, la majoria d'elles procedents de diferents col·lectius de la ciutat, han estat desestimades per disparitat de criteris.