El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Associació de veïns de Batoi,

Associació de veïns de Batoi

L'AA.VV d'Alcoi demanen mesures per afrontar la crisi sociosanitària

Davant d’aquesta situació que estem vivint, com a conseqüència del COVID-19, des de les Associacions Veïnals d’Alcoi volem fem una crida al govern i a tots els agents socials (polítics, culturals i a tota la societat en general), amb l’objectiu d’unir esforços per mirar cap al futur amb esperança.

Per eixir d’aquesta situació i afrontar el futur, es requereixen de canvis profunds en la nostra manera d’organitzar la vida, la política, l’economia, la salut, l’educació, la sostenibilitat de les ciutats i, per descomptat, un canvi en els models productius.

Durant la crisi i el confinament, hem vist de manera molt grata i satisfactòria les fortaleses de la ciutadania, responent al confinament amb respecte, disciplina i solidaritat. Demostrant responsabilitat i sentit de maduresa social. També hem assistit a una entrega total del personal sanitari (metges, infermeres, auxiliars, conductors d’ambulància, etc), als cossos de policia, Guàrdia Civil i, molts més treballadors, en benefici de tots, és a dir, realitzant un servei públic pel bé de la societat. Estarem sempre agraïts per la seua tasca i pel seu esforç.

Però també hem presenciat, amb molta preocupació i indignació, les grans dificultats que tenen els nostres polítics per dialogar i arribar a acords, que ara en aquesta situació són tant necessaris. Entenem que prendre decisions davant d’esta crisi, per als que governen, no és una tasca fàcil, ni tampoc per als que estan a l’oposició. Però el que sí que no acceptem, de cap manera, és que no utilitzen les estratègies adequades per establir un diàleg polític en benefici de tots. Cal que deixen a banda els egos partidistes i personals, en pro del bé comú, tal i com han fet els treballadors que abans hem anomenat. Els ciutadans som conscients que açò del COVID-19, i les seus conseqüències a l’estat, s’haguera pogut pal·liar amb mesures preventives. Suposem, volem suposar, que tot açò ens haurà ensenyat i d’avui endavant serem més previsors.

Per tant, ara més que mai, demanem als polítics que deixen d’un costat les seues rivalitats i dediquen els seus esforços per trobar les millors mesures per recuperar la normalitat (entenent que el COVID-19 estarà un temps amb nosaltres). Que busquen les estratègies necessàries per dialogar, perquè el futur ja no serà igual, com ja hem dit abans cal un compromís conjunt de tots els politics i agents socials per mirar cap al futur.

Des de les Associacions Veïnals d’Alcoi demanem que les mesures que es prenguen, per afrontar esta nova etapa i garantir la qualitat de vida dels seus ciutadans, prioritzen el següent:

  • Reforçar els serveis públics: sanitaris, educatius i assistencials. El deteriorament del sistema sanitari públic i les retallades de pressupostos han passat factura, més que mai. Cal un sistema sanitari públic de qualitat i per a tots. Un sistema sanitari públic és sinònim de seguretat per al ciutadà. Assistencial: el que s’ha viscut als centres de majors ens ha de fer reflexionar com acompanyem als nostres majors, als dependents i els seus models de gestió. Externalitzar els serveis no sempre es garantia de qualitat. Una gestió pública sí. Educació: la pèrdua de llocs de treball deixarà a moltes famílies i, als seus fills, amb situacions de risc per poder accedir a una plaça escolar i en condicions òptimes. El principi educatiu d’equitat, contemplat en les legislacions educatives, tremolaria.

  • Sistema de producció: hi ha un aspecte en el qual tota la ciutadania està d’acord, no tenim xarxa productiva. No sols depenem d’altres països per tenir material de seguretat i primordial (sectors estratègics), com són les mascaretes o termòmetres, sinó també de coses que formen part de la vida quotidiana com puguen ser endolls, pantalons o encaixos per als vestits festius. Cal un esforç prioritari per recuperar eixe teixit productiu. No es lògic que a les nostres comarques, les empreses hagen fet l’esforç de produir mascaretes o tot tipus de material sanitari, davant de la demanda i, no puguen competir, pels preus del material provinent dels països emergents o d’altres països com la Xina. No pot ser, cal prendre decisions per aturar aquestes mesures, fruit de la globalització, per altres de més seny.

  • Canvi climàtic o millor dit emergència climàtica: si volem salvar la humanitat hem de salvar el planeta. Tots els informes ens diuen, que sinó posem remei, d’ara en davant viurem situacions molt extremes. No podem fer com si no passara res i mirar cap un altre costat, hem de donar respostes responsables i serioses, però no cal esperar molt, el temps s’acaba. S’ha de treballar per potenciar ciutats sostenibles que fomenten la convivència, la salut, el treball i la millora del medi ambient.