El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La col·lectivització industrial d'Alcoi durant la Guerra Civil, ara en un llibre

Cartell / AM

Alcoi fou la ciutat espanyola on la col·lectivització industrial va aconseguir la seua major extensió i profunditat.

El Centre Cultural Mario Silvestre d'Alcoi acollirà la presentació del llibre d'Ángel Mora 'La colectivización anarcosindicalista en la Guerra Civil Española. Pervivencias temporales y desmemoria en el presente alcoyano'. La presentació serà el dimarts 27 d'octubre a les 19 h. La presentació està organitzada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alcoi i les Biblioteques municipals.

El llibre aborda amb enfocament etnohistòric l’estudi de la col·lectivització anarcosindicalista en la Guerra Civil espanyola. Un procés revolucionari que malgrat les seues proporcions, singularitat i rellevància internacional, no ha sigut massa divulgat al nostre país.

Després de mostrar les importants fites que van aconseguir els col·lectivistes quant a millores sociolaborals i desenvolupament d’estructures d’ajuda mútua, la investigació, centrada en l’estudi de cas d’Alcoi —la ciutat espanyola on la col·lectivització industrial va aconseguir la seua major extensió i profunditat—, ajudarà a esclarir el com i el perquè d’aqueix procés de silenciament i desinformació, així com les possibles petjades del passat col·lectivista i de la ideologia llibertària que l’animava.

A més d’un recorregut històric per l’anarquisme espanyol, el treball mostra la importància dels anarquistes en la lluita pels drets laborals, el seu paper en la posada en marxa de moviments feministes i la lluita pels drets de la dona, mitjançant l’Associació Dones Lliures, així com en la instauració d’estructures d’ajuda mútua a través de les col·lectivitzacions.


L'autor

Àngel Mora Castillo és llicenciat en Història i graduat en Història de l’Art i en Antropologia Social i Cultural. Per aquest treball ha rebut el IXè Premi d’investigació Joan Francesc Mira, impulsat pel Museu Valencià d’Etnologia, dependent de la Diputació de València, i de l’Associació Valenciana d’Antropologia.