El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La PAH demana la intervenció directa de Ximo Puig davant la "catastròfica situació de la vivenda"

Sandra Ivorra i Salva Campoy, membres de la PAH d'Alcoi

Des de la PAH d'Alcoi se sumen a aquesta reivindicació que afecta tots els pobles de la comunitat. En el cas concret de la ciutat asseguren tindre constància que hi ha gent dormint en el carrer o en llocs insalubres, quan es podrien habilitar llocs municipals. També asseguren que l'Ajuntament és propietari de vora 200 pisos, però que no són habitables o no estan reformats, excepte 4, i consideren que podrien rehabilitar-se per a casos d'emergència.

La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques d'Alcoi se suma a les reivindicacions de la plataforma a tota la Comunitat Valenciana, per exigir al president Ximo Puig que s'executen tots els diners previstos abans que acabe l'any, o que s'amplien els terminis.

A un mes que acabe l'any, des de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques asseguren que la situació de la vivenda és "catastròfica". Després de reunir-se a València amb la secretaria autonòmica de vivenda, asseguren que hi ha "bona disposició i empatia", però que no es tradueix en accions reals.

Així, asseguren que dels dos milions d'euros pressupostats enguany per ajudes al pagament del lloguer en situacions d'emergència, tan sols s'ha executat una octava part, i s'han resolt 160 ajudes de més de 1.000 peticions. Des de la PAH asseguren que si en acabar l'any no s'han resolt la resta d'ajudes, els diners es perdran. A més diuen que les ajudes tarden temps en fer-se efectives, "i no es pot dir emergència a una ajuda que et donen en sis mesos". També critiquen que el termini per a sol·licitar-les es reduïa d'abril a octubre, "quedant excloses les sol·licituds de moltes famílies que han estat afectades fora d'eixos mesos".

Membres de la PAH Alcoi i el col·lectiu No + Precarietat

Són els problemes més urgents, però també lamenten la falta de coordinació en un tema que afecten moltes conselleries, com vivenda, polítiques inclusives, justícia i fins i tot ajuntaments.

I reconeixen bona intenció de la Generalitat, ja que ha anunciat una inversió de 3 milions d'euros en el 2020 per aquesta qüestió, però reclamen que abans s'agilitzen els tràmits d'aquest 2019 "per no mantindre la problemàtica d'aquest any i que els diners tornen a no ser executats".

És per tot açò que reclamen el president Ximo Puig que execute per complet el pressupost, o conservar-lo per a la pròxima anualitat; que es cree una oficina executiva de coordinació entre conselleries; i que s'incrementen els terminis de sol·licitud a tot l'any, "ja que les emergències són això, emergències, i no poden ser postergades".