El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

L'Agència Antifrau s'ofereix per a peritar el cas Calderón d'Alcoi

"Ens ha sorprés que fins a 5 pèrits rebutjarem la pericial" explica el director de l'Agència Antifrau, Joan Llinares, que per això s'han posat a disposició dels jutjats per aportar la prova necessària perquè el cas no s'arxive i arribe a juí. Recordem que parlem d'uns suposats sobrecostos en les obres del Calderón, una xifra que balla entre 1 i 2 milions d'euros.

Nova espenta per al cas dels sobrecostos al Teatre Calderón. El jutjat d'instrucció número 2 d'Alcoi que porta el cas havia decidit l'arxiu després de no aconseguir cap pèrit que s'encarregara del peritatge, i havia fet fins a cinc intents. Però des de l'Agència Valenciana Antifrau recorden que són un òrgan de col·laboració per a la justícia, i s'han oferit al jutjat per a fer ells aquesta pericial. El director de l'Agencia Antifrau, Joan Llinares, explica ARAMULTIMÈDIA que han rebut bona resposta per part del jutjat d'instrucció, i que ara estan pendents de l'auto que concretarà què s'ha de peritar.

Que siga la mateixa agència la que s'oferisca, en lloc de ser buscada pel jutjat, no és estrany perquè, segons explica Joan Llinares, "som una institució jove", creada per llei el 2016 i totalment activa des del 2018, i molts jutjats encara no saben que poden disposar de la col·laboració de l'Agència Antifrau.

Però el que si ha sorprés és "la situació tan surrealista de què fins a 5 pèrits s'hagen negat a fer el treball, amb el risc que s'arxive". La primera vegada que ho veuen, explica Llinares, i per això en quant es van assabentar de la notícia es van oferir al jutjat. Les raons de la negativa dels pèrits poden ser moltes però Llinares considera que en el fons està "el poder d'aquelles persones que van a ser analitzades. I que està polititzat, apareix en altre cas com a presumpte finançador d'un determinat partit. En aquestes causes es denuncia un poder que fins ara ha sigut impune, i puc entendre que qualsevol professional es pense acceptar aquests encàrrecs. Per això es crea l'Agència Antifrau".

I amb aquesta situació, Llinares també confia que s'estenga i conega l'ús que es pot fer de l'Agència Antifrau per auxiliar a jutges en aquest tipus de tasques. En definitiva, "estem en un procés de canvi de la visió i paradigma respecte a la corrupció: el que s'ha considerat habitual no és legal, però també és reprovable".

Ara s'obrin nous terminis mentre l'Agència Antifrau rep i analitza tota la documentació, i fa un informe pericial que traslladarà al jutjat perquè també el trasllade a les parts.